Nekateri siri, na primer rokfor, gorgonzola in stilton, naravno vsebujejo plesen. Toda kos čedarja, ki leži zadnjem delu hladilnika, je plesniv zato, ker so ga napadle spore plesni. To lahko seveda preprečite.

gorgonzolaOdrežite plesnivi kos sira ter nato vsaj še 2,5 cm sira, ki ni plesniv, ter ga zavrzite. Brieja, kozjega sira ali kateregakoli drugega mehkega sira ne morete rešiti — vrzite ga v smeti, sicer tvegate, da boste resno zboleli. Morda ste slišali, da se s plesnijo na siru lahko spopadete s krpo, namočeno v kis, s katero zdrgnete plesen s sira. To ni res. Tudi ne drži, da plesen s sira preženete z nekaj kockami sladkorja, ki jih poleg sira vtaknete v plastiëno vrečko.

Povzemamo besede dr. Sandre McCurdy s spletne strani HomeWise univerze v Idahu. »Ko na siru opazite plesnive madeže, pravi, »je plesen že na pohodu po svojih ‘nevidnih poteh’.« Prav zato je pri trdem siru treba odrezati proč kar zajeten kos.  Dr McCurdyjeva pravi, da je plesen v hladilniku dokaj pogosta, zato previdnost ni odveč, sira pa nikoli ne puščajte na sobni temperatuni več kot dve uri in pozorni bodite na še tako majhne madeže plesni.

Povzeto po knjigi preproste rešitve vsakdanjih težav.