0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaRaztrgajte čajne vrečke preden jih vržete v smeti

Raztrgajte čajne vrečke preden jih vržete v smeti

MORDA VAS ZANIMA

Več so vrtnarjem zagotavljali, da so čajne vrečne idelen material za kompostiranje, vendar pa je bolj priporočljivo, da te vrečke preden jih odvržete na kompost raztrgate.

- Oglas -

Nedavna študija je namreč pokazala, da kar šest od sedmih večjih proizvajalcev čajev ne izdeluje popolnoma reciklažnih vrečk. Med 20 in 30 odstotkov čajne vrečke dejansko sestavlja polipropilen – plastika, ki se jo uporablja za to, da zlepijo vrečko skupaj.

Uporaba te plastike se v industriji je ogromna, domače kompostiranje pa je v preteklih letih narastlo, kar pa seveda predstavlja problem, tudi pri čajnih vrečkah. Če se te še vedno niso razgradile na kompostu jih poberite z njega, sam proces pa lahko pospešite s tem, da jih raztrgate ali odprete.

Strokovnjaki seveda priporočajo, da naj pijemo čaje, ki ne potrebujejo vrečke, saj je tako sam učinek na okolje manjši glede same izdelave in pakiranja, vendar pa se hkrati tudi zavedajo, da to ni praktično za vse ljudi.

- Oglas -

Prav tako je veliko ljudi šele na začetku svoje kariere kompostiranja in si radi včasih stvari malce poenostavijo, zato niti ne pomislijo, da je potrebno določene stvari zdrobiti in raztrgati, preden jih vržemo na kompost, vendar pa se tako odpadki dalj časa razkrajajo, čajne vrečje pa bodo nato ležale po njihovih vrtovih med zemljo. Najlažja rešitev za to pa bi vsekakor bila ta, da proizvajalci začno izdelovati vrečke brez polipropilena.

NAJNOVEJŠE