Razstava o zajedavcih v dunajskem Prirodoslovnem muzeju

Nova razstava v dunajskem Prirodoslovnem muzeju »Zajedavci – Life undercover« prikazuje parazite, ki človeku povzročajo številne bolezni in nevšečnosti, imajo pa tudi pozitivne učinke v medicini. Svet parazitov, prikazan s pomočjo pravih živali, modelov v naravni velikosti in fotografij, je na ogled od 1. junija do 12. septembra 2011.

Naglavne uši
Takole izgledajo naglavne uši prilepljene na lase.

Zajedavci so lahko različne živali, od enoceličarjev, insektov in črvov do ptičev in sesalcev. Skupno jim je to, da so glede prehranjevanja in razmnoževanja odvisni od svojih gostiteljev. Več kot 50 zajedavcev se je »specializiralo« samo za človeka kot gostitelja in ga lahko močno ovirajo v življenju, saj prenašajo številne bolezni. Nekateri izmed njih pa imajo v medicini tudi pozitiven učinek, saj jih uporabljajo pri izdelovanju mazil za lajšanje avtoimunskih bolezni in alergij.

Razstava ne prikazuje le načina življenja zajedavcev, ampak tudi vedno večji pomen klimatskih sprememb in globalizacije ter s tem povezanega širjenja parazitov. Obiskovalci izvejo, kje lahko pridejo v stik z njimi, pa naj bo to preko domačih živali, med potovanjem po tropskih krajih ali preko neprekuhanih jedi.

Trakulja
Takole pa izgleda od blizu trakulja. Nič kaj prijeten občutek verjetno, da nam leze v trebuhu.

Da bi se prilagodili na razvoj svojih gostiteljev, so zajedavci skozi evolucijo razvili osupljive strategije preživetja. Metljaj na primer, ki živi v ovcah, uporabi dva vmesna gostitelja, preden pride do končnega gostitelja: polža in mravljo. Ko se naseli v mravlji, vpliva na njeno obnašanje, da ta spleza na travno bilko, se zagrize vanjo in čaka, da jo skupaj s travo poje ovca.