Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
ŽivaliRazstava o zajedavcih v dunajskem Prirodoslovnem muzeju

Razstava o zajedavcih v dunajskem Prirodoslovnem muzeju

MORDA VAS ZANIMA

Nova razstava v dunajskem Prirodoslovnem muzeju »Zajedavci – Life undercover« prikazuje parazite, ki človeku povzročajo številne bolezni in nevšečnosti, imajo pa tudi pozitivne učinke v medicini. Svet parazitov, prikazan s pomočjo pravih živali, modelov v naravni velikosti in fotografij, je na ogled od 1. junija do 12. septembra 2011.

Naglavne uši
Takole izgledajo naglavne uši prilepljene na lase.
- Oglas -

Zajedavci so lahko različne živali, od enoceličarjev, insektov in črvov do ptičev in sesalcev. Skupno jim je to, da so glede prehranjevanja in razmnoževanja odvisni od svojih gostiteljev. Več kot 50 zajedavcev se je »specializiralo« samo za človeka kot gostitelja in ga lahko močno ovirajo v življenju, saj prenašajo številne bolezni. Nekateri izmed njih pa imajo v medicini tudi pozitiven učinek, saj jih uporabljajo pri izdelovanju mazil za lajšanje avtoimunskih bolezni in alergij.

Razstava ne prikazuje le načina življenja zajedavcev, ampak tudi vedno večji pomen klimatskih sprememb in globalizacije ter s tem povezanega širjenja parazitov. Obiskovalci izvejo, kje lahko pridejo v stik z njimi, pa naj bo to preko domačih živali, med potovanjem po tropskih krajih ali preko neprekuhanih jedi.

Trakulja
Takole pa izgleda od blizu trakulja. Nič kaj prijeten občutek verjetno, da nam leze v trebuhu.

Da bi se prilagodili na razvoj svojih gostiteljev, so zajedavci skozi evolucijo razvili osupljive strategije preživetja. Metljaj na primer, ki živi v ovcah, uporabi dva vmesna gostitelja, preden pride do končnega gostitelja: polža in mravljo. Ko se naseli v mravlji, vpliva na njeno obnašanje, da ta spleza na travno bilko, se zagrize vanjo in čaka, da jo skupaj s travo poje ovca.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×