Dom & energijaRazkrinkajmo mite o kaminu

Razkrinkajmo mite o kaminu

MORDA VAS ZANIMA

Le komu v mrzlih dneh ni lepo sedeti ob kaminu in uživati v zimski idili? Vendar pa ali lahko kamin segreje hišo? Boste s tem prihranili denar? Kaj pa dim, ki se nabere v prostoru? Preberite si nekaj dejstev, preden vržete dodatno poleno na ogenj.

- Oglas -

Odprti ogenj je bil za človeka prvi vir toplote, ki ga je grel, ko je bilo zunaj mrzlo. Vendar pa to ne pomeni, da je ta najbolj energijsko učinkovit ter čist. Statistika kaže, da ima kar 27 milijonov ameriških domov kamin. Raziskava, narejena na to temo, pa kaže tudi, da ta ognjišča niso ravno pravi način, kako učinkovito ogreti prostor.

Kovencionalni kamin ima termalno zmogljivost borih 7%, saj večina toplote uide skozi dimnik. To pomeni, da za vsakih 100€, ki jih porabite za les, dejansko dobite ven le za 10€ energije. Poleg tega pa les, ki izgoreva onesnažuje zrak – zunaj in znotraj hiše.


Tisti vonj po lesu je dejansko strupen, zato se ga raje izogibajte. Še posebno pa je takšen zrak nevaren otrokom, starejšim, ter ljudem, ki imajo težave z astmo.

Velik problem pa predstavlja tudi to, da ljudje pozimi kurijo več lesa oziroma uporabljajo kamine in s tem še dodatno onesnažujejo zrak.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×