0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAlergije in pršice v vašem domu

Alergije in pršice v vašem domu

MORDA VAS ZANIMA

Alergije so razlog za številne nevšečnosti – lahko pride do blagega nahoda, izpuščajev ali pa do zelo nevarnih reakcij, kot je na primer astmatični napad. Življenje z alergijo na pršice zna biti zelo neprijetno – tako za otroke kot tudi za odrasle. V današnjem času so alergije vse pogostejše, zdravniki pa zanje pogosto ne najdejo pravega vzroka.

- Oglas -

Tudi naš dom je lahko gojišče alergenov. Vzrok za alergije so tu najpogosteje pršice, plesen, cvetni prah, hišni ljubljenčki itd. Zaradi vseh naštetih lahko pride do kopice težav, med katerimi so še posebej pogoste težave z dihanjem. Vse naštete sprožilce najdemo tudi v hišnem prahu.

Pršice v postelji

Pršice obožujejo toplo, vlažno in prašno okolje

Pršicam najbolj ustreza toplo (25 °C), vlažno (70% vlažnost zraka) in prašno okolje, hranijo pa se z odmrlimi kožnimi celicami in mikroskopsko majhnimi plesnimi. Zelo rade se zadržujejo v žimnicah, blazinah, pa tudi mehkih talnih oblogah. Da bi preprečili njihovo čezmerno razmnoževanje, moramo dom redno zračiti ter vestno skrbeti, da v njem ni preveč vlažno. Alergija na pršico se sicer najpogosteje kaže kot astma, nahod ali atopijski dermatitis (ekcem).

- Oglas -

Če imate sami ali kdo od družinskih članov težave z alergijo na prah, velja upoštevati naslednje napotke:

  • Izogibajte se oblazinjenim posteljnim končnicam in tudi na splošno vsemu oblazinjenemu pohištvu.
  • Predlagamo, da drobne okrasne predmete pospravite v zaprte omare, saj se tam na njih ne bo nabiral prah.
  • Tudi knjige shranjujte v zaprtih omarah.
  • Iz stanovanja odstranite težke zavese. Raje izberite lamelne zavese, na katerih se nabira manj prahu kot pa na žaluzijah. Če se vseeno ne morete ločiti od zaves, je pomembno, da jih redno sesate in vsake tri mesece operete pri temperaturi 60 °C ali več.
  • Tudi preproge niso najbolj primerne. Zapomnite si, da se gosto tkane preproge s kratkimi vlakni prašijo manj od ohlapno tkanih z dolgimi vlakni. Še veliko bolje pa je, da izberete lesena ali keramična tla. Če se boste kljub vsemu odločili za preprogo, jo vsak teden temeljito posesajte.
  • Prah se zelo rad nabira tudi v razpokah med deščicami poda, zato je pomembno, da špranje dobro zatesnite, saj boste tako preprečili dvigovanje prahu iz prostorčkov pod njimi.
  • Spalnice nikoli ne čistite zvečer, saj traja kar nekaj časa, da se prah poleže.

Pršice

Znebite se prahu

  • Pomembno je, da redno posesate pod posteljo, kavčem in drugim pohištvom.
  • S pohištva in okraskov redno brišite prah.
  • Vedno zapirajte vrata in predale.

Postelje so pravo gojišče za pršice

V žimnici zakonske postelje lahko živi tudi do dva milijona pršic. Če so razmere ugodne, lahko pršice v novi žimnici tako številko dosežejo že po treh mesecih.

Če se želite obvarovati pred pršicami, je zelo pomembno, da posteljnino čim pogosteje operete, saj boste tako odstranili prah in uničili pršice. Prav tako posteljnino redno zračite zunaj. Vsake tri mesece opravite parno čiščenje. Ob koncu čiščenja pršice in druge alergene posesajte.

- Oglas -

Namesto navadnih raje izberite prešite odeje, saj jih lahko oblečete v posebno prevleko proti pršicam.

Tudi žimnice in blazine lahko zaščitite s posebnimi prevlekami, ki preprečujejo, da bi prišle v stik z alergenom pršic. Sodobne prevleke so izdelane iz mehkih mikrovlaken ter dobro prepuščajo vodo in zrak.

Če želite pobiti pršice, posteljnino, plišaste igrače in odeje za nekaj ur ali pa kar čez noč spravite v zamrzovalno skrinjo. Potem jih operite v topli, vroči ali mrzli vodi. Če kaj od naštetega ni pralno, zadošča, če jih samo temeljito posesate.

NAJNOVEJŠE