0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPripravite dom na prihajajočo zimo

Pripravite dom na prihajajočo zimo

MORDA VAS ZANIMA

Zima se počasi približuje našim krajem in s tem seveda skrajni čas, da poskrbimo, da bomo nanjo dobro pripravljeni.

  1. Preprečite prepihe: s tem preprečite, da bi iz vašega doma uhajala toplota. To pa je tudi način kako prihraniti na računih, saj vem ne bo potrebno dodatno ogrevati prostorov.
  2. Zamenjajte filter: takšna malenkost nam kaj htro izgine iz glave, vendar je zelo pomembno, da redno menjavamo filter na peči (seveda, če imate doma takšen sistem ogrevanja). Umazani filtri zahtevajo večjo porabo energije, saj ovirajo pretok zraka.
  3. Znižajte temperaturo vode po navadi nastavimo temperaturo vode na 60°C, vendar je to potratno. Nič nam ne bo hudega, če bomo znižali to temperaturo na 50°C. Tako pa bomo tudi prihranili od 6 do 10% pri računu za ogrevanje.
  4. Uskladite vaš sistem za ogrevanje: tako kot skrbite za to, da vaš avto deluje pravilno in skladno, je potrebno uskladiti tudi delovanje vašega sistema za ogrevanje.
  5. Ne pozabite na termostat: ugašanje termostata je pogosta napaka. Vendar bi morali biti pazljivi na to, da res znižate temperaturo prostorov takrat, ko vas ni doma.
  6. Izolirajte okna: že za nekaj evrov lahko v trgovinah kupite učinkovito izolacijo za vaša okna. Takšno izolacijo lahko namestite sami, pripomogla pa bo k temu, da pozimi vaša okna ne bodo prepuščala toliko hladnega zraka v prostor, ali spuščala toplega ven.
  7. Oblecite pulover: kmalu bo konec dni, ko smo tekali okoli v kratkih rokavih in hlačah. Zato se oblecite primerno letnemu času; ne imejte termostata na več samo zato, ker se vam ni dalo obleči toplega puloverja ali nogavic.
  8. Izolirajte hišo: če pozimi kurite neomejene količine olja ali drugega kurilnega sredstva, potem je vaša hiša verjetno slabo izolirana. Res je, da se vam bo verjetno zdelo na začetku takšna investicija dražja. Vendar se vam bo na dolgi rok izplačala.
  9. Izolirajte cevi: porabite manj ebergije za segrevanje vode tako, da izolirate cevi. S tem pa tudi preprečite, da bi vaše cevi pozimi zmrznile.
  10. Nadgradite vašo peč: na srečo vam tega ni potrebno delati vsako leto vendar, če imate doma staro peč, obstaja možnost, da boste na dolgi rok prihranili več, kot pa ste si mislili.
.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE