0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPreprečite uničevalno vedenje pri mladičku ali odraslem psu

Preprečite uničevalno vedenje pri mladičku ali odraslem psu

MORDA VAS ZANIMA

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste prišli domov in zagledali razcefran kavč ali raztrgano vrečo za smeti, za kar je seveda poskrbel vaš kosmatinec? Da bi preprečili uničevalno vedenje pri psu, je treba začeti s pravimi koraki že pri mladičku. V nadaljevanju preberite tudi, kako odvrniti pozornost odraslega psa od čevljev in pohištva ter preprečiti vse oblike uničevalnega vedenja.

- Oglas -

Ko mladičku začnejo rasti zobje, ga začnejo boleti dlesni. Žvečenje mu pomaga, da se bolje počuti – prav zato mladički tako radi žvečijo. Odrasel pes večinoma žveči za zabavo, pa tudi iz strahu ali dolgčasa. Obstaja tudi zdravstveni razlog za pretirano žvečenje pri odraslem psu, in sicer vnete in boleče dlesni.

pes in uničevanje pohištva

Mladičku je treba priskrbeti primerne igrače za žvečenje, kot so npr. varne užitne kosti. Igrače za žvečenje lahko naredimo tudi sami, denimo iz kuhinjskih brisač. Uporaba surove kože in pravih mesnih kosti ni priporočljiva, saj se ti produkti lahko zlomijo, koščki pa povzročijo poškodbe prebavil.

- Oglas -

Pripravite dom na mladička

Ko domov prinesete mladička, je treba poskrbeti, da bosta stanovanje in vrt zanj dovolj varna. Z mladičkom boste morali vsaj na začetku preživeti veliko prostega časa. Mlad psiček med svojim kobacanjem da v usta vse, kar lahko – zato s tal ostranite vse »skušnjave«, ki bi utegnile biti nevarne za mladička. Sem spadajo električni kabli, majhni predmeti, ki bi jih lahko pogoltnil ali bi se mu zataknili, igrače in strupene rastline (npr. bršljan, azaleje in božje drevesce).

Na pomoč, mladiček grize kabel!

Če se mladiček loti česa nevarnega, se takoj odzovite z negativno spodbudo, kot je nenaden glasen krik ali žvenket s konzervo, polno kovancev. Mladiček bo tako prenehal z nevarnim vedenjem in obvarovali ga boste pred poškodbo.

Mladička zaposlite

Ko se mladiček začne dolgočasiti, začne gristi pohištvo in ostalo, kar mu pride pod zob. Zato poskrbite, da bo psiček stalno zaposlen z igračami. Slednje ne nudijo samo odličnega načina za preživljanje prostega časa z žvečenjem, temveč spodbujajo tudi njegov intelektualni razvoj. V nekatere tipe igrač je možno skriti suho hrano ali priboljške, kar ohranja mladičkovo zanimanje in učinkuje tudi kot nagrada za njegov trud.

Kaj storiti pri odraslemu psu, ki pretirano žveči?

Odrasel pes, ki prekomerno žveči, ima ali zdravstvene ali vedenjske težave. V primeru, da opažate, da vaš kosmatinec ne more nehati žvečiti, obiščite veterinarja. Po podrobnem pregledu bo morda ugotovil, da ima pes težave z zobmi. Parodontoza ni redkost pri psih, starejših od osmih let. Psi s to boleznijo bolečine v dlesnih in težave z gingivitisom običajno lajšajo z grizenjem. Težavo lahko uspešno odstrani profesionalno čiščenje zob.

- Oglas -

Še nekaj nasvetov …

Mladičku preprečite, da bi grizel stare čevlje – če se nauči gristi stare, bo grizel tudi nove! Če bo pes ostal sam doma, ga pred tem peljite na dolg sprehod, ki ga bo ravno prav utrudil. V vaši odsotnosti bo spal, namesto da bi uničeval predmete.

.

NAJNOVEJŠE