0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeEkološki bombaž: Povpraševanje za eko oblačila se dviguje

Ekološki bombaž: Povpraševanje za eko oblačila se dviguje

MORDA VAS ZANIMA

Veliko ljudi se še danes zaveda, da pridobivanje kovencionalnega bombaža terja davek na zrak, zemljo, vodo ter ljudi, ki ga gojijo ali  živijo v neposredni bližini plantaž. Na srečo se je obstaja ekološki bombaž, po katerem se je povpraševanje v zadnjem času začelo dvigovati.

- Oglas -

Ekološki bombaz

Zakaj ekološki bombaž?

Naravni oziroma ekološki bombaž gojijo na način, ki pušča kar se da malo ali skoraj nič posledic, ki bi škodovale okolju. Pri sami rasti bombaža pridelovalci ne uporabljajo strupenih kemikalij, kot jih po navadi pri običajem gojenju bombaža, s katerimi uničujejo plevel in insekte.

Pridelava ekološkega bombaža

Za vzgojo ekološkega bombaža uporabljajo podobne postopke, kot so jih uporabljali včasih – redno kolobarijo izdelke in s tem ohranjajo kakovost zemlje. Namesto umetnih gnojil uporabljajo naravni kompost, prepovedana pa je tudi uporaba insekticidov. Namesto teh ekološki kmetovalci spodbujajo naravne sovražnike, škodljivce pa napeljejo stran od bombaža s sajenjem drugih pridelkov. Za tak način pridelave potrebujemo več znanja in potrpljenja, zato je tudi pridelek nižji in posledično dražji. Če želimo narediti nekaj dobrega zase, za življenje svojih otrok in našega planeta, potem moramo te »slabosti« odmisliti, kajti oblačila, ki so narejena iz take tkanine, so zdravju in okolju prijazna ter veliko bolj kakovostna. To še posebej velja za otroška oblačila iz ekološkega bombaža, ki se dotikajo kože, saj obstaja manjša verjetnost, da bodo izzvala alergijo.

- Oglas -

Potrošnik oziroma  kupec lahko glede omenjenega problema naredi veliko več, kot pa si mogoče predstavljamo. Že s tem, da se zavedamo, kako je bombaž pridelan in se odrečemo takšni vrsti bombaža lahko povzroči ogromne spremembe.

ekološki bombaž

Zato pa so manjša in večja tekstilna podjetja začela uporabljati ekološki bombaž ali pa vsaj mešanico organskega in ostalega bombaža. To pa ne naredi oblačil okolju prijaznejših, ampak jih naredi tudi bolj kvalitetne.

Ekološki bombaž je povzročil tudi pravo konkurenco med proizvajalci otroških oblačil, saj starši želijo otrokom le najbolje. In kaj je lahko bolj zdravo in kvalitetno kot naravno?

- Oglas -

Eko moda

Za ekološka oblačila je praviloma slišal skoraj vsakdo, vendar na ta izraz ne naletimo pogosto, še redkeje pa se o tem pogovarjamo ali pa jih celo kupujemo. Vprašanje je, ali sploh vemo v čem se ta oblačila razlikujejo od drugih in zakaj postajajo v svetu vse bolj priljubljena.

Kakšni so trendi?

V zadnjih letih se je močno zvišala globalna prodaja tekstilnih oblačil iz ekološko pridelanega bombaža. To se je zgodilo kljub gospodarski krizi, razlog temu pa je verjetno v tem, da postajamo ljudje vse bolj ekološko ozaveščeni, skrbimo za svoje zdravje, ob enem pa se začenjamo vse bolj zavedati, da imamo pomembno vlogo kot posamezniki tudi v skrbi za okolje.

Vse večje povpraševanje po ekoloških oblačilih pa se odraža tudi v vse večji ponudbi ti. »organskih kolekcij« znanih blagovnih znamk, kot so Replay, Diesel, Nike, Chanel. Njihovi najpogostejši slogani poudarjajo ravno to, da lahko ekološka ozaveščenost sedaj združuje tudi lepo in moderno. Tako lahko v določenih trgovinah naletimo na srajce iz organskega bombaža z gumbi iz kamna, kokosa, lesa ali školjk. Za ekološka oblačila uporabljajo bombaž, svilo ali lan, ki so vzgojeni na naraven, ekološki način, iz nemodificiranega semena in brez uporabe umetnih gnojil, strupenih fungicidov, insekticidov in pesticidov. Tudi v njihovi nadaljnji obdelavi in proizvodnji sledijo normam ekološke proizvodnje in uporabljajo naravna barvila.

Bombaž ekološka pridelava

Pozor!

Pri nakupu izdelkov iz ekološkega bombaža morate biti previdni. Ni dovolj, da preberete na etiketi tekstilnega izdelka, da je iz ekološkega bombaža, kajti to ne pomeni nujno, da je ta izdelek res eko tekstilni izdelek. Poleg samega ekološkega bombaža je pomembna tudi proizvodnja v kateri je neko oblačilo izdelano. To pomeni, da lahko kupite ekološki bombaž, ki je obarvan z zelo strupenimi barvami, kar pa na etiketi ni navedeno. Ravno zaradi tega mora imeti vsak tovrstni izdelek certifikat (kot so GOTS, EU Ecolabel, Fairtrade, BSCI, ÖKO-TEX idr.) in doseči standarde za tekstil. Zaradi tega je izvor eko izdelka brez certifikata še vedno vprašljiv.

Kompromis za zdravje in okolje

Najbolje je narediti kompromis med ceno in količino, na prvo mesto pa moramo vedno postaviti zdravje in skrb za okolje. Tako si lahko privoščimo nekoliko dražja ekološka oblačila, ki so bolj kakovostna in pomembna za zdravje nas in naših otrok, le naučiti se moramo racionalno kupovati in se vprašati, kaj nam več pomeni – polna omara cenenih, nekakovostnih oblačil, ki jih bomo dvakrat oprali in vrgli, ali manjša količina kakovostnih izdelkov, ki bodo nam in našemu zdravju služila leta in leta. Z odločitvijo za slednje ne bomo naredili veliko zgolj zase, temveč tudi za svoje okolje, na katerega pogosto pozabljamo.

.

NAJNOVEJŠE