To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Zdravje & prehranaPotovalna slabost - Ko vam je slabo, je že pozno

Potovalna slabost – Ko vam je slabo, je že pozno

MORDA VAS ZANIMA

Potovanje po kopnem, morju ali zraku lahko pri občutljivih ljudeh povzroči tako imenovano potovalno slabost. Verjetno jo povzročajo učinki gibanja na občutljive organe za ravnotežje v notranjem ušesu. Neprijetne vonjave, občutki tesnobe ali potovanje s polnim želodcem pa jo še poslabšajo. Med zeliščnimi pomagali v ta namen najpogosteje omenjajo ingver.

- Oglas -

Potovalno slabost lahko spremljajo bledica, glavobol, nenadna utrujenost, hladen pot, omotičnost, občutek siljenja na bruhanje in včasih tudi samo bruhanje. Pomagamo si lahko z zdravili, ki jih dobimo v lekarni, nekaterim pa pomagajo tudi zeliščni pripravki. Karkoli vzamemo, je praviloma dobro uporabiti, še preden se slabost razvije, saj jo je lažje preprečiti kot odpraviti, ko se že pojavi.

potovalna slabost

Le eno naenkrat

Za lajšanje potovalne slabosti je na voljo kar nekaj zdravilnih rastlin. Vedeti pa moramo, da jih ne smemo mešati oziroma da smemo ob eni priložnosti uporabljati le eno. Najbolje je, če pripravek začnemo jemati 12 do 24 ur pred potovanjem, saj s tem zagotovimo ustrezno koncentracijo učinkovin v krvi na začetku potovanja in med njim (če je dolgo).

Najpogosteje so proti potovalni slabosti v uporabi: angelika (Archangelica officinalis, Angelica archangelica), ingver (Zingiber officinale), melisa (Melissa officinalis), sladki koren (Glycyrrhiza glabra), velika kopriva (Urtica dioica), medena detelja (Melilotus officinalis) in majaron (Origanum majorana).

Kaj, koliko in kdaj

- Oglas -

Angeliko, ingver, veliko koprivo in medeno deteljo je najbolje uporabljati v obliki tinkture.

  • Angeliko jemljemo tako, da trikrat na dan vzamemo dva do pet mililitrov tinkture iz listov (1 : 5 v 45-odstotnem alkoholu) ali 0,5 do 2 mililitra tinkture iz korenin (1 : 5 v 50-odstotnem alkoholu).
  • Ingver (tinktura, 1 : 5 v 60-odstotnem alkoholu) uživamo tako, da trikrat na dan vzamemo s kozarcem vode do 30 kapljic tinkture.
  • Veliko koprivo (tinktura, 1 : 4 v 25-odstotne alkoholu) jemljemo tako, da trikrat na dan vzamemo po jedi 20 kapljic, razredčenih z vodo. Pri uporabi tinkture na osnovi medene detelje pa 35 kapljic nakapamo v kozarec vode in jo tako pripravljeno pijemo trikrat na dan med jedjo.

Sladki koren in majaron je najbolje uživati v obliki poparka.

  • Sladki koren si pripravimo tako, da eno do dve žlički zmletega korena prelijemo s skodelico vrele vode in namakamo 10 minut in nato popijemo dve skodelici tako pripravljenega čaja na dan.
  • Majaron pripravimo tako, da eno do dve žlički posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode. Čez pet do deset minut precedimo in nato popijemo tri skodelice na dan.
  • Meliso pa je proti potovalni bolezni najbolje uživati v obliki kapsul (300 miligramov), in sicer tako, da vzamemo tri kapsule na dan pred jedjo. Za otroke zadostujeta dve kapsuli na dan.

 

Kaj še lahko storimo …

  • Uživajmo sadje, bogato s flavonoidi, ki sprošča krče, kot so borovnice in črni ribez.
  • Med potovanjem se ne nagibajmo naprej in ne zapirajmo oči.
  • Če je mogoče, usmerimo pogled v obzorje.
  • Poskušajmo se premakniti v sredino ladje ali v sprednji del avtomobila, saj s tem zmanjšamo nihanje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×