Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaPorast srčnih infarktov med (mlajšimi) ženskami – so odgovorni zdravniki?

Porast srčnih infarktov med (mlajšimi) ženskami – so odgovorni zdravniki?

MORDA VAS ZANIMA

Srčni infarkt večina povezuje predvsem z moškimi, še posebej s starejšimi. Vendar pa je napredek medicine v kombinaciji s preventivnimi pristopi poskrbel, da je v zadnjih letih pogostost infarktov pri tej populaciji vendarle močno upadla. To je sicer po eni strani seveda izjemno dobra novica, vendarle pa obstaja tudi temnejša plat celotne zgodbe. Povečevati se je namreč začelo število infarktov med ženskami, pri čemer niso »varne« niti mlajše ženske oziroma tiste v srednjih letih. Kaj je razlog za to? Mnogi menijo, da mnogi zdravniki niso dovolj pozorni na znake srčno-žilnih obolenj pri pripadnicah ženskega spola in pri mlajših generacijah …

Ženska ima srčni infarkt

Kako razumeti precejšnje razlike pri statističnih podatkih?

- Oglas -

Ameriško združenje za srce je v svoji reviji Circulation pred nedavnim objavilo študijo, katere izsledki nakazujejo izjemno zaskrbljujoč trend. Srčni infarkt med mlajšimi generacijami in med ljudmi v srednjih letih je v porastu, še posebej med ženskami. Domneva se, da bi bilo lahko to povezano z drugačno obravnavo žensk. Tudi v primeru, da so ženske hospitalizirane zaradi srčnega infarkta, pogosto niso deležne enakega pristopa kot moški. Manj pogosto se na primer izvaja zdravljenje za odmaševanje zamašenih arterij, prav tako pa se jim manj pogosto predpiše aspirin, ki je sicer priporočeno zdravilo za preprečevanje krvnih strdkov.

Obenem dobijo ženske, ki so že doživele srčni infarkt, manj pogosto zdravila za nižanje ravni škodljivega holesterola in betablokatorje. Tu gre seveda za statistične primerjave, ki ne upoštevajo specifik posameznega primera, vendar pa se zdijo odstopanja pri številkah vendarle pomenljiva.

Srčni infarkt pri mlajših ženskah

Premalo preventivnih ukrepov in posvečanja pozornosti opozorilnim znakom pri ženskah?

Težava pri drugačni obravnavi pa se pojavlja že prej. To naj bi bil tudi eden glavnih razlogov za naraščanje števila srčnih infarktov med (mlajšimi) ženskami. Zdravniki naj bi namreč pri njih pogosto spregledali tipične opozorilne znake, ki nakazujejo povečano tveganje za srčni infarkt. Prav tako ženske redkeje dobijo nasvete glede preventivnih ukrepov za preprečevanje srčno-žilnih bolezni.

Ker se srčni infarkt tradicionalno dojema kot »moška bolezen«, zdravniki pogosto ne posvečajo dovolj pozornosti simptomom, ki v primeru, da je pacient moški, hitro napeljejo k sumom, da so v ozadju težave s srčno-žilnim sistemom. Če se na primer ugotovi, da ima ženska previsok krvni tlak, se to nemalokrat pripiše anksioznosti. Omenjena raziskava je seveda preučevala stanje v ameriškem zdravstvu, vendar je najbrž mogoče domnevati, da so tovrstne prakse vsaj v določeni meri prisotne tudi v drugih državah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×