Pomarančna marmelada: Preizkusite jo

Če radi jeste marmelado, poskusite pripraviti tole okusno pomarančno marmelado, kakršno pripravljajo v Angliji. Lahko jo namažete na kruh ali palačinke, poleg tega je več kot uporabna tudi pri izdelavi raznih tort in peciv. Enostavno spečete kakršno koli pecivo in ga namažete z marmelado, lahko pa ga na koncu še oblijete s čokolado in potresete z zmletimi lešniki.

Pomarančna marmelada

Potrebujemo (za 6 kozarcev):

  • 2 kg bio pomaranč,
  • 1 kg rjavega sladkorja.

Pomaranče operemo, obrišemo in olupimo. Lupimno marežemo na ozke rezance, olupljene pomaranče prepolovimo. Po nekaj polovic zavijemo v več plasti gaze in ožamemo nad večjo skledo. Soku prilijemo toliko vode, da je vsega skupaj 2,5 litra. Pomarančni sok damo v lonec, pustimo, da zavre, nato na manjšem ognju kuhamo približno eno uro. Ostalo nam bo slaba dva litra tekočine. Dodamo sladkor in med mešanjem počakamo, da se stopi. Dodamo želirno sredstvo in vremo do želene gostote. Marmelado nalijemo v vroče kozarce, jih dobro zapremo, obrnemo okrog in poustimo, da se čez noč počasi ohladijo.

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.