DomovZdravi ReceptiPoletni vegi burgerji, ki vas bodo navdušili

Poletni vegi burgerji, ki vas bodo navdušili

Poletje je čas za sproščena druženja, piknike in sveže okuse. In kaj bi se bolje podalo k temu kot domači vegetarijanski burgerji? V tej zbirki najdete štiri okusne recepte, ki bodo navdušili tudi najbolj zaprisežene ljubitelje mesa. Vsak recept prinaša izvirne kombinacije, bogate z vlakninami in svežino. Preprosti za pripravo, idealni za žar ali ponev. Morda bodo postali poletna stalnica na vašem jedilniku. Izberite svojega favorita ali jih preizkusite kar vse!

Vegetarijanske vroče hrenovke

Veganski hot dog

Sestavine:

  • 1 manjša čebula
  • 50 g šampinjonov
  • polovica rdeče paprike
  • 1 žlica olivnega olja
  • 400 g belega fižola iz pločevinke
  • 1 jajce
  • 100 g naribanega sira (z vsaj 45 % maščobe)
  • 1 žlica začimb za giros
  • sol
  • mleti poper
  • krušne drobtine
  • navadna moka
  • olje za ponev
  • 8 majhnih baget
  • 1 bela in 1 rdeča čebula
  • 4 žlice kečapa

Postopek priprave:

  1. Očistimo čebulo, šampinjone in papriko. Narežemo jih na majhne koščke. V ponvi segrejemo olje in popražimo zelenjavo.
  2. Iz pločevinke stresemo fižol in ga odcedimo. Pretlačimo ga z vilicami ali zmeljemo. Dodamo jajce, popraženo zelenjavo, sir in začimbe. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Če je potrebno, za zgostitev dodamo krušne drobtine.
  3. Z mokrimi dlanmi oblikujemo rolice (enake velikosti kot bagete). Potresemo jih z moko in damo v hladilnik, da se strdijo.
  4. Bagete malce popečemo in jih po dolgem prerežemo. Spodnji del bagete namažemo s kečapom, dodamo solato in več kolutkov čebule. Rolice počasi popečemo v ponvi, da lepo porjavijo. Položimo jih v bagete in postrežemo.

Burger z zeljem

Burger z zeljem

Sestavine:

  • 1/2 glave belega zelja
  • 1/4 brokolija
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 2 jajci
  • 3 stroki česna
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 1 čajna žlička majarona
  • 1 čajna žlička mlete paprike
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • olje za cvrtje
  • 250 g zrnatega sira
  • 3 mlade čebule
  • sol, poper

Postopek priprave:

  1. Očistimo zelje in ga drobno narežemo. Brokoli razrežemo na cvetke, uporabimo tudi stebelca. Narezano zelenjavo damo v hladno slano vodo, zavremo in pustimo vreti 2–3 minute. Odcedimo, speremo s hladno vodo in pustimo, da se posuši.
  2. Na cedilu operemo polovico kosmičev in pustimo, da se posušijo. V skledo damo brokoli,
  3. zelje, dodamo jajci, sprane kosmiče, nasekljan česen, kumino, majaron, popramo in solimo.
  4. Mešanico gnetemo z rokami, dokler se ne združijo vse sestavine. Za eno do dve uri jo damo v hladilnik. Potem dodamo nekaj krušnih drobtin, preostali del kosmičev in z rokami oblikujemo burgerje. Malce jih še prekrijemo z drobtinami. Zapečemo jih do zlatega.
  5. Mlado čebulo narežemo na kolute. Zrnati sir damo v skledo, dodamo narezano čebulo, mleto papriko, zmešamo, popramo in solimo. Burgerje postrežemo s to omako.

Vegetarijanski burgerji z ovsenimi kosmici

Burger s kosmiči

Sestavine:

  • 280 g ovsenih kosmičev
  • sol
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 180 g veganske različice slanine ali salame
  • 1–2 žlici svežega peteršilja
  • 1 jajce
  • mleti poper
  • krušne drobtine
  • olje za cvrtje

Postopek priprave:

  1. V slani vodi skuhamo kosmiče, da ti postanejo resnično gosti. Pustimo, da se malo ohladijo. Olupimo čebulo in česen in oboje nasekljamo. Narežemo vegansko različico slanine ali salame in jo hrustljavo zapečemo.
  2. Kosmiče zmešamo s slanino, česnom, čebulo, peteršiljem in jajcem. Solimo, popramo, dobro zgnetemo in dodamo krušne drobtine, če je potrebno.
  3. Oblikujemo burgerje, jih povaljamo v krušnih drobtinah in do zlatega zapečemo. Položimo jih na papirnate brisače, da se odcedi odvečno olje. Postrežemo s krompirjevo solato.

Vegetarijanski burgerji s fižolom

Burger s fižolom

Sestavine:

  • 50 g bulgurja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • olivno olje
  • 1 žlica kumine
  • ščep zmletega koriandra
  • 2 pločevinki (400 g) fižola (v slanici)
  • približno 50 g krušnih drobtin
  • sol
  • mleti poper
  • 4 štručke
  • 4 listi zelene solate
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 200 g gostega jogurta
  • čili

Postopek priprave:

  1. Bulgur pripravimo v skladu z navodili na embalaži. Ko je pripravljen, ga stresemo v ponev,
  2. pokrijemo in na zelo počasnem ognju kuhamo, da voda izpari. Odstranimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
  3. Olupimo čebulo in česen. Čebulo drobno nasekljamo, česen pretlačimo. V ponvi segrejemo 1 žlico olja in popražimo čebulo, da porjavi. Dodamo česen z začimbami in ga na hitro popražimo. Odstranimo z ognja.
  4. Iz pločevink stresemo fižol in ga odcedimo. Grobo ga zmeljemo v mešalniku. V skledi zmešamo fižol, mešanico iz ponve in bulgur. Maso zgostimo s krušnimi drobtinami, solimo in popramo.
  5. Oblikujemo štiri burgerje in jih za 30 minut postavimo v hladilnik. Potem jih pazljivo popražimo v ponvi. V pečici popečemo štručke in jih prerežemo na pol. V vsako štručko damo list zelene solate, rezine paradižnika in burger. Postrežemo z jogurtom, ki mu okus izboljšamo s soljo in čilijem.

NAJNOVEJŠE