0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPobarvajte oblačila z zelenjavo

Pobarvajte oblačila z zelenjavo

MORDA VAS ZANIMA

Bi imeli živo rdečo volneno kapo, obarvano z rdečo peso? Ali rožnat bombažen pulover, obarvan z rdečim zeljem? Material iz naravnih vlaken lahko pobarvate s poljubno zelenjavo. Kako ste tega lotiti, preberite v našem tokratnem prispevku.

- Oglas -

Za barvanje z zelenjavo so najprimernejši naravni materiali, kot sta npr. volna in bombaž. Barva bo intenzivnejša na volni kot na bombažu. Odtenki, pobarvani z zelenjavo, seveda niso tako močni kot pri kemičnem barvanju in bodo sčasoma zbledeli. Med njimi boste opazili tudi nekaj razlik. Morda je dobro, da najprej opravite nekaj testnih barvanj, da sploh ugotovite, kakšne odtenke lahko pričakujete.

Barvanje tkanin

Kaj potrebujete?

Za barvanje z zelenjavo potrebujete: primeren material za barvanje, zelenjavo po vašem izboru, sredstvo za fiksiranje barve (sol ali alkoholni kis), rokavice iz gume, star lonec in cedilo, večjo posodo iz nerjavečega jekla ali stekla, staro kuhalnico iz lesa. Pomembno: pripomočkov, ki jih uporabljate pri barvanju, ne uporabljajte pri kuhi.

Nekaj primerov barvanja z zelenjavo

Predstavljamo vam nekaj predlogov za barvanje, sami pa lahko izberete katero koli zelenjavo po vaši želji.

- Oglas -
 • Rdeča pesa bo ob fiksiranju s soljo dala zlato-rumeno barvo, ob fiksiranju s kisom pa rožnato-rdečo.
 • Rjava lupina čebule ob fiksiranju tako s soljo kot s kisom da oranžno-rjavo
 • Rdeča lupina čebule ob fiksiranju tako s soljo kot s kisom da rožnato-rjavo
 • Špinača ob fiksiranju s kisom da zeleno
 • Rdeče zelje ob fiksiranju s soljo da modro-vijolično in ob fiksiranju s kisom bledo rožnato
 • Gobe ob fiksiranju s soljo dajo gobasto rjavo
 • Korenje ob fiksiranju s kisom da bledo rumeno

Postopek:

 1. Zelenjavo grobo narežite (pri čebuli uporabite samo lupino) in jo dajte v lonec. Dolijte vodo, ki naj bo z zelenjavo v razmerju 4 : 1 (več vode kot zelenjave). Večji, kot je material, ki ga želite pobarvati, večjo količino vode boste potrebovali. Zavrite vodo, lonec pokrijte in eno uro kuhajte na šibkem ognju.
 2. Če boste barvo fiksirali s kisom, vaš material eno uro namakajte v mešanici kisa in vode v razmerju 1 : 4. Nato ga ožemite, a ga ne izperite. Če boste uporabili sol, izdelek samo zmočite, ožemite in vlažnega dajte na stran.
 3. Zelenjavo in vodo iz lonca pazljivo prelijte v posodo iz nerjavečega jekla ali stekla (pri tem pazite, da se ne opečete). Velikost te posode mora zadoščati tudi za oblačilo, ki ga želite pobarvati. Če ste se odločili za fiksiranje s soljo, v skledo dodajte 150 g soli na liter obarvane vode. Mešajte, dokler se sol ne raztopi.
 4. Oblačilo previdno spustite v skledo, v kateri je obarvana voda. Potopite ga s kuhalnico in ga potiskajte pod vodo. Namakajte ga najmanj eno uro. Dlje, kot se bo namakalo, temnejše bo.
 5. Oblačilo vzemite iz sklede in ga spirajte s hladno vodo, dokler voda ne postane brezbarvna. Operite ga in posušite.

NAJNOVEJŠE