0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj jesti in čemu se izogniti pred spanjem?

Kaj jesti in čemu se izogniti pred spanjem?

MORDA VAS ZANIMA

Določena živila niso primerna za uživanje pred spanjem, saj povzročajo nespečnost, zgago in druge nevšečnosti. Nasprotno pa imajo druga živila moč, da nas z lahkoto zazibljejo v miren in prijeten spanec. Preverite, čemu se je dobro izogniti in kaj je najbolje uživati preden se odpravite v posteljo.

- Oglas -

Kaj jesti pred spanjem

Seznam živil, ki se jim raje izognite pred spanjem

  1. Hamburger s sirom in slanino. Če vas mika, da bi za večerjo obiskali restavracijo s hitro prehrano, raje premislite dvakrat. Poleg tega, da je hitra hrana nezdrava, je slanina polna maščob, ki pospešijo nastanek želodčnih kislin, ki povzročajo zgago.
  2. Alkohol je diuretik, kar pomeni, da boste po njegovem uživanju ponoči večkrat obiskali stranišče. Ste vedeli, da alkohol povzroča tudi glasnejše smrčanje?
  3. Temna čokolada. Kofein in teobromin v njej stimulirata živčni sistem, pospešita srčni utrip in povečata verjetnost, da ne bomo mogli tako zlahka zaspati.
  4. Piščanec. Zaradi obilice beljakovin uživanje piščanca upočasni presnovo za kar 50 %. Namesto da bi telo počivalo, se bo ukvarjalo s presnovo, vi pa boste zaspali kasneje kot običajno.
  5. Pikantne začimbe. Pred spanjem se jim izognite v velikem loku, saj lahko povzročijo zgago, ki vam lahko onemogoči miren in zdrav spanec.

Seznam priporočljivih živil

  1. Magnezij in kalcij v bananah prispevata k regeneraciji mišic, kar zagotavlja dober spanec.
  2. Če uro in pol do dve uri pred spanjem zaužijete kos purana, vam bo to pomagalo hitreje zaspati. Puranje meso namreč vsebuje triptofan, ki izboljšuje razpoloženje in uravnava kakovost in ritem spanja.
  3. Tudi mleko vsebuje aminokislino triptofan, ki pripomore k mirnejšemu in izboljšanemu spancu.
  4. Jasminov riž. Po uživanju jasminovega riža se bo glukoza postopoma sprostila v krvni obtok, vi pa boste hitreje naspani.
  5. Češnje. Melatonin v češnjah pripomore k uravnavanju notranje biološke ure in pozitivno vpliva na kakovost spanja.
.

NAJNOVEJŠE