Vrt & VrtnarjenjePlevel na kompostni kup - Da ali ne?

Plevel na kompostni kup – Da ali ne?

MORDA VAS ZANIMA

Konec poletja in v začetku jeseni pobiramo še zadnje pridelke in vrtnine z vrta. Ko poberemo vrtnine na gredicah ostaja plevel, katerega seveda tudi poruvamo. Zdrave ostanke vrtnin in tudi nekaj plevela lahko še kako koristno uporabimo v kompostniku. Večkrat zasledimo, da plevel ne sodi na kompostni kup kar je po večini res.
Kompost
Če nismo vestni pri pletju in ruvanju plevela nam ta kaj hitro uide v cvet in začne semeniti. Plevel, ki je že nastavil semena zagotovo ne sodi na komostii kup, saj je nevarnost, da si bomo z zrelim kompostom po vrtu raztrosili še semena rastlin, ki jih ne želimo na gredicah.Če pa plevel ruvamo, ko je še ta mlad in še ni cvetel oziroma nastavil semen ga pa lahko damo v kompostnik. Tako kot za vrtnine velja tudi za plevelne rastline, da morajo biti tudi zdrave, da lahko sodijo na kompostni kup. Plevelne rastline, ki imajo sivkast-pepelnat poprh po rastlini ali, ki imajo pege ali kakšne druge nepravilnosti na listni površini ali drugih delih rastline ne sodijo na kompostni kup.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×