DomovZdravi ReceptiGlavne jediPečene gobe s proseno kašo

Pečene gobe s proseno kašo

Pečene gobe s proseno kašo za okusno, jesensko obarvano kosilo ali večerjo.

- Oglas -

Sestavine (4 porcije):

  • 50 g prosene kaše
  • 300 g ajde
  • Sol
  • 300 g mešanice divjih gob
  • 1 rdeča čebula
  • 1 bela čebula
  • 3 stroki česna
  • 100 g slanine (za brezmesno različico ta del izpustite ali dodajte vegi alternativo za okus)
  • 60 g masti
  • mleti črni poper
  • majaron
  • svež majaron za okras

Priprava:

  1. Kašo za dve uri namočite v hladni vodi in jo nato kuhajte, dokler ni napol mehka. Ajdo zavrite v vroči vodi in jo dajte v ponev z debelim dnom. Pokrijte z vodo približno 1 cm nad ajdo, jo posolite in kuhajte 7 minut. Nato jo odstavite in pustite, da se pod pokrovom do konca skuha.
  2. Očistite in narežite gobe. Obe čebuli olupite in narežite na kolobarje, česen drobno sesekljajte in slanino narežite na kocke. Slanino v ponvi na polovici maščobe prepražite do zlatorjave barve. Dodajte čebulo in česen, po dveh minutah dodajte gobe in jih na nizki temperaturi dušite vsaj deset minut.
  3. Nato vse skupaj zmešajte z ajdo in kašo ter začinite s soljo, poprom in majaronom.

Še enkrat dobro premešajte in prenesite v namaščen pekač (ali manjše sklede). Pecite pri 200 °C približno deset minut, da se zlatorjavo obarva. Okrasite s svežim majaronom in postrezite.

NAJNOVEJŠE