Pečene gobe s proseno kašo za okusno, jesensko obarvano kosilo ali večerjo.
- Oglas -
Sestavine (4 porcije):
- 50 g prosene kaše
- 300 g ajde
- Sol
- 300 g mešanice divjih gob
- 1 rdeča čebula
- 1 bela čebula
- 3 stroki česna
- 100 g slanine (za brezmesno različico ta del izpustite ali dodajte vegi alternativo za okus)
- 60 g masti
- mleti črni poper
- majaron
- svež majaron za okras
Priprava:
- Kašo za dve uri namočite v hladni vodi in jo nato kuhajte, dokler ni napol mehka. Ajdo zavrite v vroči vodi in jo dajte v ponev z debelim dnom. Pokrijte z vodo približno 1 cm nad ajdo, jo posolite in kuhajte 7 minut. Nato jo odstavite in pustite, da se pod pokrovom do konca skuha.
- Očistite in narežite gobe. Obe čebuli olupite in narežite na kolobarje, česen drobno sesekljajte in slanino narežite na kocke. Slanino v ponvi na polovici maščobe prepražite do zlatorjave barve. Dodajte čebulo in česen, po dveh minutah dodajte gobe in jih na nizki temperaturi dušite vsaj deset minut.
- Nato vse skupaj zmešajte z ajdo in kašo ter začinite s soljo, poprom in majaronom.
Še enkrat dobro premešajte in prenesite v namaščen pekač (ali manjše sklede). Pecite pri 200 °C približno deset minut, da se zlatorjavo obarva. Okrasite s svežim majaronom in postrezite.