- Oglas -
Pečena cvetača s piro za kosilo ali večerjo. Če vam je ljubša vegetarijanska ali veganska različica, lahko meso in sir nadomestite.
SESTAVINE (4 porcije)
- 200 g zrn pire
- sol
- 1 cvetača
- 50 g masla
- 50 g navadne moke
- 250 ml mleka
- 100 g naribanega sira (npr. ementalerja ali veganskega)
- mleti beli poper
- ščepec muškatnega oreščka
- maslo za namastitev pekača
- 150 g šunke ali veganske zamenjave zanjo (po okusu)
- pest sesekljanega peteršilja
PRIPRAVA
- Piro čez noč namočite v hladni vodi. Nato posolite vodo in piro skuhajte (približno 30 minut). Odcedite.
- Očiščeno cvetačo narežite in jo dajte v osoljeno vrelo vodo. Kuhajte približno 7 minut, da postane polmehka. Odcedite.
- Na maslu popecite moko, da se rahlo obarva. Prilijte približno 200 ml ohlajene cvetačne osnove in stepite. Prilijte mleko in pustite, da juha vre 15 minut. Omaki dodajte sir in mešajte, dokler se sir ne stopi. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
- Pekač namažite z maslom in vanj razporedite cvetove cvetače. Dodajte piro in na kocke narezano šunko. Vse skupaj prelijte s sirovo omako, potresite s peteršiljem in postavite v pečico. Približno 30 minut pecite pri 170 °C.
- oglas -