Večina ljudi ve, da je oves zdrav, vendar je pomembno poudariti, da je zelo zdrav tudi zunanji sloj ovsa, lupina, to so otrobi. Otrobi so odličen vir vlaknin, saj vsebujejo visoko vsebnost v vodi topne vlaknine beta-glukana, ki po zaužitju v telesu upočasni dvig krvnega sladkorja. Spodnja recepta sta primerna za vse, ki zmanjšujejo količino ogljikovih hidratov v svoji prehrani. Na spletu krožijo številne oblike receptov za »pice« in celo kruhke, ki jim pravijo »Oopsie« kruhki.
Otrobi tehnično gledano niso celo zrno, ampak imajo vseeno izjemno količino vlaknin, kar za pol več kot enaka količina ovsenih kosmičev in imajo poleg tega več antioksidantov, beljakovin, kalcija, železa, tiamina, fosforja, riboflavina, in magnezija, kot ovseni kosmiči.
Otrobi in pica?
Zaradi svoje strukture podobne moki, so otrobi posebej uporabni za kuhanje. Tako jih lahko uporabimo pri mesnih kroglicah namesto drobtin, zamenjamo moko v palačinkah ali ostalih sladicah. Prav tako zelo okusni tudi v jogurtu ali pa če iz njih naredimo kar testo za »pico«.
Sestavine:
RECEPT 1
- 2 žlici ovsenih otrobov,
- 1 žlica pšeničnih otrobov,
- 1 žlica posnete ali navadne skute,
- 3 žlice navadnega jogurta,
- ščep pecilnega praška,
- strok česna,
- 1 jajce,
- Sol.
RECEPT 2
- 1 jajce,
- 4 žlice ovsenih otrobov,
- 1 čajna žlička suhega kvasa,
- sol.
Priprava:
Sestavine preprosto zmešamo v gladko zmes in jo damo peči v pečico na 200 stopinj za približno 8 minut. Testo vzamemo ven in ga obložimo po želji. Paradižnikova mezga, nekaj rezin »mocarele«, gobice ter piščančja prsa, po želji lahko dodamo tudi poljubno zelenjavo.