Zdravje & prehranaOsvežilci zraka v avtomobilih lahko vplivajo na zdravje

Osvežilci zraka v avtomobilih lahko vplivajo na zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Če še vedno uporabljate običajne osvežilce zraka v vašem avtomobilu, se morate zavedati, da lahko povzročijo vrsto različnih zdravstvenih težav. V študiji iz leta 2007 so testirali 74 različnih izdelkov, namenjenih za osvežitev zraka v avtomobilih. V raziskavi so odkrili več kot 350 strupenih kemikalij in alergenov, vključno s ftalati, benzenom in formaldehidom.

- Oglas -

Osvežilec zraka za avto

Ftalati

Ftalati so estri ftalne kisline in alifatskih alkoholov. So hlapne tekočine, ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah, da povečajo njihovo gibljivost. Nedavne študije vse bolj potrjujejo škodljive učinke ftalatov tako na človeka kot celotno okolje. Ftalati delujejo na človeško telo kot motilci hormonov, kar pomeni, da motijo ravnovesje hormonov v živih organizmih. Poleg tega je dokazana njihova rakotvornost, ki se predvsem kaže v obliki malignega raka dojk in raka na modih. Ftalati prav tako povzročajo različne nepravilnosti v tkivu mod in manjšajo plodnost pri moških, povzročijo pa lahko tudi napad astme.

Benzen

Benzen je pomembno industrijsko topilo in izhodna surovina za proizvodnjo zdravil,plastičnih mas, sintetskega gumija in barvil. Izpostavljanje benzenu povzroča okvare jeter, ledvic, pljuč, srca,možganov, DNK in kromosomov, dolgotrajna izpostavljenost visokim koncentracijam benzena v zraku pa povzroča levkemijo.

Formaldehid

Formaldehid je brezbarven plin ostrega vonja, ki je dobro topen v vodi. Vdihavanje povzroča glavobol, vnetje grla in težave z dihanjem, lahko pa tudi sproži ali poslabša napad astme. Uvrščen je med možne povzročitelja raka pri človeku. Mednarodna agencija za raziskavo raka (IARC) je ugotovila, da obstajajo zadostni dokazi, da poklicna izpostavljenost formaldehidu lahko povzroči raka v nosu in grlu.

Uporabljajte raje eterična olja

- Oglas -

Osvežilec zraka si lahko napravite kar sami, tako boste natančno vedeli, kaj vsebuje, škodljivih učinkov na vaše zdravje pa ne bo imel. Potrebujete majhen kozarec za vlaganje, sodo bikarbono in eterično olje po vaši izviri. Soda bikarbona bo absorbirala neprijetne vonjave, eterično olje pa bo avtomobil prijetno odišavilo. V pokrov kozarca naredimo nekaj lukenj, tako bo zrak lahko vstopal v kozarec in uhajal iz njega. Nato ga napolnimo s sodo bikarbono, nanjo pa nakapljamo 30 kapljic eteričnega olja. Preluknjan pokrov nato zapremo. Olje poprove mete deluje osvežujoče, poleg tega nas pomaga ohranjati budne. Sivka pomirja, limona pa podobno kot meta deluje poživljajoče. Različnih eteričnih olj je malo morje in zagotovo boste našli tistega, ki vam ustreza.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×