0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOrganska vina

Organska vina

MORDA VAS ZANIMA

Glede na to, da je v grozdju po navadi največ ostankov pesticidov, ni čudno da organska vina pridobivajo na kakovosti.

- Oglas -

Zato na hitro preglejmo, kaj pomenijo nekateri izrazi na organskih vinih:

  • 100% organsko: indicira, da je vino narejeno iz 100% organskega načina pridelave grozdja. Takšen certifikat tudi garantira, da je bilo grozdje ves čas kontrolirano, ali ustreza zahtevam 100% organske pridelave grozdja. Takšno vino lahko vsebuje le naravne sulfite v majhnih količinah.
  • Organsko: nosi certifikat, da je vino pridelano iz vsaj 95% organskega grozdja, ostalih 5% pa ni rečeno, da je bilo organsko pridelanega. Prav tako pa mora imeti takšno vino naravne sulfite.
  • Narejeno iz organskega grozdja ali iz organskih sestavin: takšno vino vsebuje vsaj 70% organskih sestavin. Zato lahko vsebuje umetne sulfite, vendar morajo biti prisotni v izredno majhnih količinah.
  • Biodinamično: temelji na natančnem opazovanju ter poskusu naravne harmonije. Koncept je bil razvit na začetku 20. stoletja s strani avstralskega filozofa Rudolfa Steinerja. Takšno vino ne le da je 100% organsko, ampak je pridelano tudi na način, ki je nekako usklajen z naravo – pridelovalci grozdja sami proizvajajo kompost, se orientirajo glede na postavitev zvezd in planetov, na podlagi česa se kasneje odločajo kdaj je primerno kaj storiti.

Dobra novica je, da so organska vina vedno bolj dostopna; tudi cenovno. Zato je dobro vedeti, kaj je potrebno gledati, ko se odločate glede nakupa vin. Torej organska hrana , imenovana tudi ekološko pridelana hrana se vse bolj uveljavlja tudi pri nas!

.

NAJNOVEJŠE