0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOperimo oblačila, ko jih kupimo in prvič oblečemo

Operimo oblačila, ko jih kupimo in prvič oblečemo

MORDA VAS ZANIMA

Dermatologi so si enotni: obvezno! Veliko ljudi ne razmišlja o tem, kje vse so bila njihova oblačila, preden so prišla v njihovo posest. Tudi oblačila, ki imajo jasno označeno svoje poreklo, vsebujejo materiale, ki so bili narejeni v eni državi, barvani v drugi, sešiti pa v tretji, vsaka od držav pa ima svoje zakone o kemični obdelavi, ki je še dopustna.

- Oglas -

oblačila

Kolikokrat oprati oblačila, preden jih prvič oblečemo?

Donald Belsito, profesor dermatologije na medicinski univerzi Kolumbija in specialist za kontaktni dermatitis pojasnjuje, da uši svoja jajčeca lahko odložijo v tkanino in zakaj je pranje pred prvim nošenjem obvezno. Jajčeca, ki so precej obstojna odstranimo iz tkanine le s pranjem, sicer tvegamo morebitno okužbo z ušmi.

Alergeni v oblačilih

Za alergene v novih oblačilih poznamo dva glavna krivca, pravi Dr. Belsito: barve in formaldehid. Večina sintetičnih tkanin je pobarvanih z barvami, ki lahko povzročijo hude reakcije kože ali pa blažje reakcije, kot so npr. srbečica, suha in pordela koža. Dokler se torej barvila dobro ne spere, bodo nekateri uporabniki morda opazili rdeče, srbeče, luskaste izpuščaje, toliko bolj na območjih večjega trenja ali potenja, kot so pas, vrat, stegna in pod pazduho. Hujši alergiki pa se morajo oblačilom, katerih izvor ni povsem jasen, v celoti izogniti, saj je treba upoštevati, da tudi večkratno pranje barvil ne spere povsem.

- Oglas -

Formaldehid dokazano povzroča raka

V tekstilni industriji se formaldehidne smole uporabljajo kot apreturna sredstva proti gubanju tkanin, npr. pri kombinaciji bombaža in poliestra. Poleg tega formaldehid tkanine varuje pred plesnijo. Formaldehid je toksičen in alergen, uvrščen pa je tudi med možne povzročitelje raka pri človeku. Mednarodna agencija za raziskavo raka (IARC) je ugotovila, da obstaja velika možnost, da poklicna izpostavljenost formaldehidu povzroči raka na grlu. Kot pogost povzročitelj alergije je tudi v standardnem naboru testnih alergenov.

Stopnja tveganja

Visoka stopnja tveganosti ni povezana z nobeno tkanino ali matično državo, dodaja Dr. Belsito, vendar pa vsem svojim pacientom vselej svetuje, naj nova oblačila pred prvo uporabo operejo vsaj dvakrat, ne glede na tkanino, saj bodo na tak način močno zmanjšali stopnjo tveganja alergijske reakcije in morebitnih izpuščajev na koži.

Več o strupenih oblačilih si lahko preberete tudi v marčevski številki revije Bodi eko >>

.

NAJNOVEJŠE