Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Dom & energijaOdkrita rešitev za alergijo na arašide?

Odkrita rešitev za alergijo na arašide?

MORDA VAS ZANIMA

Alergije na hrano so danes v porastu, še posebej med otroki. Z vsakim letom se število tistih, ki so alergični najmanj na eno, pogosto pa tudi na več vrst hrane, skokovito poveča. Med zelo pogoste alergene spadajo arašidi. Vendar se zdaj zdi, da so se raziskovalci dokopali do metode, s katero je mogoče postopoma premagati alergijo na arašide. S tem pa se seveda odpira tudi možnost za aplikacijo tega postopka na druge vrste hrane.

- Oglas -

Arašidi

Postopno povečevanje odmerka za krepitev tolerance

Odziv na alergen se razlikuje od posameznika do posameznika. Pri nekaterih je reakcija dokaj mila, spet pri drugih pa je lahko tudi življenje ogrožajoča, saj obstaja nevarnost anafilaktičnega šoka. Tako ni presenetljivo, da se ogromno raziskovalcev ukvarja prav z alergijami na hrano, oziroma z možnostmi, kako jih premagati. Pred kratkim je kalifornijsko farmacevtsko podjetje objavilo izsledke eksperimentalnega zdravljenja, ki je bilo osredotočeno predvsem na alergijo na arašide. Sodelovalo je 500 otrok s hujšo obliko omenjene alergije, ki so dobivali kapsule, napolnjene z manjšim odmerkom beljakovin iz arašidov. Odmerek se je med eksperimentom postopoma povečeval. S povečevanjem odmerka pa se je krepila tudi toleranca pri otrocih.

Nujen strokovni nadzor

Na koncu je skoraj 70 odstotkov sodelujočih otrok že zmoglo tolerirati odmerek, ki je približno enak zaužitju dveh arašidov. Nekaj podobnih eksperimentalnih študij je bilo sicer že izvedenih v preteklosti, vendar je šlo za manjše skupine. Vsekakor pa se zdi, da je lahko odgovor prav v postopnem poviševanju količine alergena. Seveda je treba opozoriti, da so bili vsi poskusi izvedeni pod strogim nadzorom strokovnjakov. V nekaterih primerih so beljakovine iz arašidov kombinirali tudi s probiotiki, kar naj bi pomembno vplivalo na odziv imunskega sistema. Tako se tovrstnih eksperimentov nikakor ne smete lotevati sami.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×