0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOdkrita rešitev za alergijo na arašide?

Odkrita rešitev za alergijo na arašide?

MORDA VAS ZANIMA

Alergije na hrano so danes v porastu, še posebej med otroki. Z vsakim letom se število tistih, ki so alergični najmanj na eno, pogosto pa tudi na več vrst hrane, skokovito poveča. Med zelo pogoste alergene spadajo arašidi. Vendar se zdaj zdi, da so se raziskovalci dokopali do metode, s katero je mogoče postopoma premagati alergijo na arašide. S tem pa se seveda odpira tudi možnost za aplikacijo tega postopka na druge vrste hrane.

- Oglas -

Arašidi

Postopno povečevanje odmerka za krepitev tolerance

Odziv na alergen se razlikuje od posameznika do posameznika. Pri nekaterih je reakcija dokaj mila, spet pri drugih pa je lahko tudi življenje ogrožajoča, saj obstaja nevarnost anafilaktičnega šoka. Tako ni presenetljivo, da se ogromno raziskovalcev ukvarja prav z alergijami na hrano, oziroma z možnostmi, kako jih premagati. Pred kratkim je kalifornijsko farmacevtsko podjetje objavilo izsledke eksperimentalnega zdravljenja, ki je bilo osredotočeno predvsem na alergijo na arašide. Sodelovalo je 500 otrok s hujšo obliko omenjene alergije, ki so dobivali kapsule, napolnjene z manjšim odmerkom beljakovin iz arašidov. Odmerek se je med eksperimentom postopoma povečeval. S povečevanjem odmerka pa se je krepila tudi toleranca pri otrocih.

Nujen strokovni nadzor

Na koncu je skoraj 70 odstotkov sodelujočih otrok že zmoglo tolerirati odmerek, ki je približno enak zaužitju dveh arašidov. Nekaj podobnih eksperimentalnih študij je bilo sicer že izvedenih v preteklosti, vendar je šlo za manjše skupine. Vsekakor pa se zdi, da je lahko odgovor prav v postopnem poviševanju količine alergena. Seveda je treba opozoriti, da so bili vsi poskusi izvedeni pod strogim nadzorom strokovnjakov. V nekaterih primerih so beljakovine iz arašidov kombinirali tudi s probiotiki, kar naj bi pomembno vplivalo na odziv imunskega sistema. Tako se tovrstnih eksperimentov nikakor ne smete lotevati sami.

.

NAJNOVEJŠE