Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliOdkrili novo obliko bolezni norih krav

Odkrili novo obliko bolezni norih krav

MORDA VAS ZANIMA

V Angliji je za boleznijo norih krav zbolel moški, zdravniki se bojijo novih okužb, čeprav števila novih primerov ni mogoče napovedati. Londonski zdravniki so več kot 20 let po pojavu prvih primerov bolezni norih krav pri človeku odkrili novo obliko Creutzfeldt-Jakobove bolezni tega tipa. Strokovnjaki so že dalj časa domnevali, da bi lahko prišlo do takšnega razvoja te smrtonosne bolezni, sedaj pa se bojijo novega vala okužb, ki so za človeka lahko tudi smrtonosne.

- Oglas -

Bolezen norih krav

Preveč nejasnih dejavnikov za napoved

Obstaja več tipov Creutzfeldt-Jakobove bolezni, med njimi tudi varianta vCJB. Ta je povezana z zaužitjem okuženega mesa oz. epidemijo bovine spongiformne encefalopatije oziroma bolezni norih krav v 90. letih minulega stoletja. Večino primerov so takrat zabeležili v Veliki Britaniji.

Tip bolezni vCJB se je doslej pojavljal le pri ljudeh z določeno kombinacijo dedne zasnove. Gre za okoli 40 odstotkov prebivalstva. Sedaj pa je na Otoku za vCJB zbolel moški, ki je imel drugačno kombinacijo dedne zasnove. Ta pa je bolj razširjena, saj jo ima približno vsak drug človek.

V publikaciji New England Journal of Medicine strokovnjaki z londonskega univerzitetnega kolidža opozarjajo, da je mogoče pričakovati nove primere in da števila novih primerov ni mogoče natančno napovedati, saj obstaja preveč nejasnih dejavnikov.

Okužba povzroči degeneracijo možganskega tkiva

- Oglas -

Creutzfeldt-Jakobovo bolezen povzročajo infektivne beljakovine, imenovane prioni. Gre za napačno zvite beljakovine, ki se nalagajo v možganih in povzročajo različne vrste degenerativnih nevroloških bolezni, tudi Creutzfeldt-Jakobovo.

Ko napačno zviti prioni, na primer po zaužitju mesa z boleznijo norih krav okuženega goveda, pridejo do možganov, sprožijo neke vrste smrtonosen učinek domin, saj se začnejo napačno zvijati tudi telesu lastni prioni, kar vodi v degeneracijo možganskega tkiva. Bolezen se vedno konča s smrtjo, cepiva ali zdravila zanjo ni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×