ŽivaliOdkrili novo obliko bolezni norih krav

Odkrili novo obliko bolezni norih krav

MORDA VAS ZANIMA

V Angliji je za boleznijo norih krav zbolel moški, zdravniki se bojijo novih okužb, čeprav števila novih primerov ni mogoče napovedati. Londonski zdravniki so več kot 20 let po pojavu prvih primerov bolezni norih krav pri človeku odkrili novo obliko Creutzfeldt-Jakobove bolezni tega tipa. Strokovnjaki so že dalj časa domnevali, da bi lahko prišlo do takšnega razvoja te smrtonosne bolezni, sedaj pa se bojijo novega vala okužb, ki so za človeka lahko tudi smrtonosne.

- Oglas -

Bolezen norih krav

Preveč nejasnih dejavnikov za napoved

Obstaja več tipov Creutzfeldt-Jakobove bolezni, med njimi tudi varianta vCJB. Ta je povezana z zaužitjem okuženega mesa oz. epidemijo bovine spongiformne encefalopatije oziroma bolezni norih krav v 90. letih minulega stoletja. Večino primerov so takrat zabeležili v Veliki Britaniji.

Tip bolezni vCJB se je doslej pojavljal le pri ljudeh z določeno kombinacijo dedne zasnove. Gre za okoli 40 odstotkov prebivalstva. Sedaj pa je na Otoku za vCJB zbolel moški, ki je imel drugačno kombinacijo dedne zasnove. Ta pa je bolj razširjena, saj jo ima približno vsak drug človek.

V publikaciji New England Journal of Medicine strokovnjaki z londonskega univerzitetnega kolidža opozarjajo, da je mogoče pričakovati nove primere in da števila novih primerov ni mogoče natančno napovedati, saj obstaja preveč nejasnih dejavnikov.

Okužba povzroči degeneracijo možganskega tkiva

- Oglas -

Creutzfeldt-Jakobovo bolezen povzročajo infektivne beljakovine, imenovane prioni. Gre za napačno zvite beljakovine, ki se nalagajo v možganih in povzročajo različne vrste degenerativnih nevroloških bolezni, tudi Creutzfeldt-Jakobovo.

Ko napačno zviti prioni, na primer po zaužitju mesa z boleznijo norih krav okuženega goveda, pridejo do možganov, sprožijo neke vrste smrtonosen učinek domin, saj se začnejo napačno zvijati tudi telesu lastni prioni, kar vodi v degeneracijo možganskega tkiva. Bolezen se vedno konča s smrtjo, cepiva ali zdravila zanjo ni.

NAJNOVEJŠE