0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastOdkrijte svoj ljubezenski jezik in ljubezenski jezik svojih bližnjih

Odkrijte svoj ljubezenski jezik in ljubezenski jezik svojih bližnjih

MORDA VAS ZANIMA

Nesporazumi v intimnih odnosih so pogosto povezani z uporabo različnih »ljubezenskih jezikov«. Gre za izraz, ki je bil prvič uporabljen leta 1992. Skoval ga je dr. Gary Chapman, avtor uspešnice Pet ljubezenskih jezikov. V skladu z njegovo teorijo naj bi vsakdo izmed nas primarno uporabljal enega od petih osnovnih ljubezenskih jezikov – tako v partnerskih odnosih kot s prijatelji, družino ipd.

- Oglas -

Pomembno je, da odkrijete, kateri je vaš primarni ljubezenski jezik, obenem pa je nujno, da upoštevate primarne ljubezenske jezike svojih bližnjih. Tako boste lahko svojo ljubezen do njih izrazili na način, ki bo razumljen.

1. Besede potrditve

Osebe, ki dajejo prednost besedam potrditve, cenijo verbalno izražanje čustev. Veliko jim na primer pomenijo redna sporočila, s katerimi jim dajete vedeti, da mislite nanje in jih imate radi. Če so besede potrditve primarni jezik vašega partnerja, bi bilo zmotno sklepati, da zagotovo ve, koliko vam pomeni – in da vam tega ni treba stalno ponavljati. Tudi če se vam zdi, da so vaša čustva samoumevna in da jih izražate na drugačne načine, je pomembno, da jih tudi ubesedite, sicer so možni nesporazumi. Podobno velja tudi za prijateljske odnose. Vzemite si čas za komplimente prijateljem, katerih primarni ljubezenski jezik so besede potrditve.

2. Skupno preživljanje časa

Daleč od oči, daleč od srca – osebe, ki se počutijo najbolj ljubljene, ko si vzamete čas zanje, se zagotovo strinjajo s tem rekom. Tudi če ste zelo zasedeni, je pomembno, da si vzamete čas, ki ga boste lahko posvetili samo njim, sicer je propad odnosa neizbežen. Včasih je dovolj že nekaj minut. Navidezno nepomembni rituali so za ljudi, ki bi svoj primarni ljubezenski jezik definirali kot skupno preživljanje časa z ljubljeno osebo, izjemno dragoceni.

- Oglas -

3. Telesna bližina/dotik

Ljudem, ki ljubezen primarno dojemajo skozi telesno bližino oziroma neposreden telesni stik, ne zadošča samo čustvena povezava – ne glede na to, kako močna je. Da so resnično ljubljeni, začutijo šele s pomočjo objemov, dotikov, poljubov … Če imajo občutek, da v odnosu niso deležni dovolj tovrstnih stikov, zelo trpijo, saj začnejo verjeti, da vam ne pomenijo toliko, kot vi pomenite njim. Osebe, ki govorijo druge ljubezenske jezike in ki potrebuje precej velik osebni prostor, pogosto dojemajo kot hladne in nerazumljivo zadržane.

4 Drobne usluge

Ali verjamete, da so dejanja glasnejša od besed? Se počutite najbolj ljubljene takrat, ko vam partner ali prijatelj naredi uslugo, tudi če gre na prvi pogled za nekaj precej nepomembnega? V tem primeru so vaš primarni ljubezenski jezik najverjetneje »drobne usluge«, na primer jutranja kava v postelji, ki vam jo prinese vaš partner, ali nepričakovana ponudba prijateljice, da bo nekaj ur čuvala vaše otroke, da si boste lahko vzeli čas zase. Drobne usluge pa so obenem tudi način, na katerega sami izražate svojo ljubezen do drugih.

5. Darila

Ljudje, ki lahko to, da so ljubljeni, zares razumejo šele s pomočjo daril, so pogosto dojeti kot materialisti, ki ne vedo, kaj je tisto, kar je v življenju zares pomembno. Vendar pa gre pri tem za neupravičen predsodek, ki je lahko povod za povsem nepotrebne spore. Bistvo namreč niso darila sama na sebi oziroma njihova materialna vrednost. Tisto, kar ljudje, katerih primarni ljubezenski jezik so darila, resnično cenijo, je namreč čas, ki je bil vložen v izbiranje. Darila jim dajo vedeti, da ste mislili nanje. Pri tem niti ni nujno, da ste darilo kupili – praviloma jih celo lažje razveselite z darili, kot je šopek sveže nabranih travniških cvetlic.

.

NAJNOVEJŠE