0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako ublažiti nosečniško slabost?

Kako ublažiti nosečniško slabost?

MORDA VAS ZANIMA

Več kot polovica žensk med nosečnostjo doživlja hude nosečniške slabosti. Po navadi gre za jutranjo slabost v prvem trimesečju nosečnosti, pri petini nosečnic pa lahko ti simptomi trajajo še dlje oziroma vse do poroda. Bruhanje, ki ga ne moremo nadzorovati, lahko vodi do dehidracije in izgube vitaminov, zaradi tega pa mora veliko nosečnic obiskati celo bolnišnico.

- Oglas -

Jutranja slabost se največkrat pojavi ob vohanju in okušanju različnih vrst živil, pa tudi ob prisotnosti alkohola in cigaretnega dima, kar mamici pravzaprav pove, katere snovi so zanjo in za otroka škodljive. Gre za neke vrste obrambni mehanizem.

Nosečniška slabost

Kaj in kako jesti?

Na srečo lahko slabost in bruhanje ublažimo. Nosečnice bi se morale izogibati začinjeni in mastni hrani ter živilom z intenzivnim vonjem, namesto treh obilnih obrokov na dan pa naj raje zaužijejo pet ali šest manjših in rednih. Bruhanje lahko povzroči tudi nizka raven sladkorja v krvi, v zadnjih mesecih nosečnosti pa lahko slabost izzove celo dojenček, ki pritiska na notranje organe mamice. Slabost zmanjšujeta tudi vitamina B6 in B12. Nosečnica naj se prehranjuje tudi s suhim sadjem in oreščki, pomagajo pa tudi grenka živila (radič, grenivke, artičoke) in suhi keksi ali prepečenec. Seveda naj se nosečnica izogiba tudi alkoholu, cigaretam in kavi.

- Oglas -

Kaj piti?

Pijače, ki preprečujejo slabost, morajo biti hladne in osvežilne, kot na primer limonada ali sok sveže iztisnjene pomaranče z meto, … Ingver in kamilica sicer na splošno blažijo občutek slabosti, vendar jih v nosečnosti odsvetujejo. Slabost večkrat povzročijo tudi topli napitki, kot sta kava ali kakav, zato v nosečnosti uživanje teh napitkov zmanjšajte. Raje si privoščite mlačen čaj, ki bo pomiril želodec in črevesje. Pijte tudi zadostne količine vode. Pri izbiri zeliščnih čajev morate biti posebej previdni, saj lahko nekateri škodujejo zarodku ali sprožijo splav, še posebej, če jih zaužijemo v večjih količinah.

Dan nosečnice naj se začne počasi, sproščeno in mirno, čez dan pa naj si privošči dovolj počitka in sprehodov na svežem zraku. Če pa vsi nasveti za lajšanje teh težav ne pomagajo in nosečnica bruha več kot štirikrat na dan, če izgublja telesno težo in v svojem izbljuvku vidi kri, pa naj le obišče zdravnika.

NAJNOVEJŠE