Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaKako ublažiti nosečniško slabost?

Kako ublažiti nosečniško slabost?

MORDA VAS ZANIMA

Več kot polovica žensk med nosečnostjo doživlja hude nosečniške slabosti. Po navadi gre za jutranjo slabost v prvem trimesečju nosečnosti, pri petini nosečnic pa lahko ti simptomi trajajo še dlje oziroma vse do poroda. Bruhanje, ki ga ne moremo nadzorovati, lahko vodi do dehidracije in izgube vitaminov, zaradi tega pa mora veliko nosečnic obiskati celo bolnišnico.

- Oglas -

Jutranja slabost se največkrat pojavi ob vohanju in okušanju različnih vrst živil, pa tudi ob prisotnosti alkohola in cigaretnega dima, kar mamici pravzaprav pove, katere snovi so zanjo in za otroka škodljive. Gre za neke vrste obrambni mehanizem.

Nosečniška slabost

Kaj in kako jesti?

Na srečo lahko slabost in bruhanje ublažimo. Nosečnice bi se morale izogibati začinjeni in mastni hrani ter živilom z intenzivnim vonjem, namesto treh obilnih obrokov na dan pa naj raje zaužijejo pet ali šest manjših in rednih. Bruhanje lahko povzroči tudi nizka raven sladkorja v krvi, v zadnjih mesecih nosečnosti pa lahko slabost izzove celo dojenček, ki pritiska na notranje organe mamice. Slabost zmanjšujeta tudi vitamina B6 in B12. Nosečnica naj se prehranjuje tudi s suhim sadjem in oreščki, pomagajo pa tudi grenka živila (radič, grenivke, artičoke) in suhi keksi ali prepečenec. Seveda naj se nosečnica izogiba tudi alkoholu, cigaretam in kavi.

Kaj piti?

Pijače, ki preprečujejo slabost, morajo biti hladne in osvežilne, kot na primer limonada ali sok sveže iztisnjene pomaranče z meto, … Ingver in kamilica sicer na splošno blažijo občutek slabosti, vendar jih v nosečnosti odsvetujejo. Slabost večkrat povzročijo tudi topli napitki, kot sta kava ali kakav, zato v nosečnosti uživanje teh napitkov zmanjšajte. Raje si privoščite mlačen čaj, ki bo pomiril želodec in črevesje. Pijte tudi zadostne količine vode. Pri izbiri zeliščnih čajev morate biti posebej previdni, saj lahko nekateri škodujejo zarodku ali sprožijo splav, še posebej, če jih zaužijemo v večjih količinah.

- Oglas -

Dan nosečnice naj se začne počasi, sproščeno in mirno, čez dan pa naj si privošči dovolj počitka in sprehodov na svežem zraku. Če pa vsi nasveti za lajšanje teh težav ne pomagajo in nosečnica bruha več kot štirikrat na dan, če izgublja telesno težo in v svojem izbljuvku vidi kri, pa naj le obišče zdravnika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×