0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNič več opičjih koz?

Nič več opičjih koz?

MORDA VAS ZANIMA

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so se namreč odločili, da poimenovanje »opičje koze« ni več sprejemljivo. Tako resno razmišljajo o novem imenu za bolezen, s katerim se želijo izogniti nejasnostim in predsodkom, povezanim s trenutnim poimenovanjem.

- Oglas -

Načrtovana tudi sprememba poimenovanj za različice virusa

Odločitev Svetovne zdravstvene organizacije temelji na vse bolj razširjenjem stališču znanstvenikov, da je poimenovanje bolezni po geografskih lokacijah in živalih povezano z nepotrebno stigmatizacijo. Poleg tega pa so tovrstna poimenovanja pogosto nenatančna, zato lahko povzročijo precej zmede. Načrtovane spremembe ne bodo zajele samo poimenovanja »opičje koze«, ampak se bodo najverjetneje spremenila tudi uradna imena kladov, sevov in genotipov. Izrazi, kot je »zahodnoafriški klad«, tako ne bodo več sprejemljivi.

V iskanje novih, ustreznejših poimenovanj vključeni strokovnjaki z vsega sveta

Svetovna zdravstvena organizacija se je naloge lotila zelo resno. Pri iskanju novih imen sodelujejo partnerji in strokovnjaki z vsega sveta. Pri organizaciji upajo, da bodo lahko javnost že kmalu obvestili o novih imenih, za katera so se odločili.

Odločitev za preimenovanje najverjetneje spodbujena z odprtim pismom znanstvenikov

Eden od glavnih povodov za načrtovano spremembo naj bi bilo odprto pismo 30 znanstvenikov, ki so v pismu zapisali, da moramo nujno spremeniti jezik, ki se uporablja v povezavi z virusom opičjih koz. Znanstveniki, ki so se podpisali pod pismo, menijo, da jezik, ki se uporablja trenutno, spodbuja diskriminacijo afriškega prebivalca. Način, na katerega so mediji poročali o nedavnih izbruhih bolezni v Evropi in Severni Ameriki, kjer se bolezen doslej ni pojavljala, naj bi bil po mnenju znanstvenikov neprimeren. Stalno omenjanje Afrike, kjer so okužbe z virusom opičjih koz že prešla v t. i. endemično fazo, naj bi spodbujalo predsodke. Podobno pa velja za uporabljanje fotografij afriškega prebivalstva. Svetovna zdravstvena organizacija se je za spremembo poimenovanj odločila manj kot teden dni po objavi omenjenega pisma.

- Oglas -

»Številni poskušajo nedavne okužbe v Evropi in Ameriki za vsako ceno povezati z Afriko«

V odprtem pismu, ki je najverjetneje spodbudilo odločitev Svetovne zdravstvene organizacije, je med drugim zapisano še, da poskušajo tako mediji kot številni znanstveniki nedavne okužbe v Severni Ameriki in Evropi za vsako ceno povezati z Afriko oziroma Zahodno Afriko. Pri tem so izpostavili geografske oznake za nove seve virusa, v povezavi s katerimi se pogosto omenja, da pripadajo »zahodnoafriškim« kladom.

Eden od najresnejših kandidatov naj bi bilo poimenovanje hMPXV

Znanstveniki so zaradi opisanih razlogov prepričani, da je potrebna nevtralna, nediskriminatorna nomenklatura, ki ne bo spodbujala stigmatizacije. Eno izmed predlaganih alternativnih imen za virus je hMPXV, vendar za zdaj še ni jasno, ali se bo Svetovna zdravstvena organizacija strinjala s tem poimenovanjem.

Ne le da spodbujajo predsodke, ampak so poimenovanja pogosto tudi nenatančna

V preteklosti je bilo poimenovanje bolezni po geografskih lokacijah, na primer »španska gripa« ali »virus Zahodnega Nila«, standardna praksa. Prav tako zelo pogosto pa je bilo tudi poimenovanje bolezni po živalih (prašičja gripa, vodene koze itn.). Pri Svetovni zdravstveni organizaciji se poskušajo zadnja leta oddaljiti od tovrstne prakse. Ne le da so tovrstna poimenovanja pogosto povod za diskriminacijo – tako ljudi kot živali – ampak so nemalokrat tudi nenatančna. To velja tudi za opičje koze. Za okužbo je namreč zelo redko kriv stik z opicami. Podobno nenatančna pa naj bi bila tudi uporaba termina »zahodnoafriška različica« v povezavi z nedavnimi okužbami v Evropi in Severni Ameriki.

.

NAJNOVEJŠE