Nežna aromaterapija

  Vse bolj sem navdušena nad hidrolati! Uporabljam jih vseposod – v smoothie dam pikico hidrolata cimeta za energijo namesto jutranje kave, v omako žlico rožmarina, ker moj mož ne mara, “da se mu koščki rožmarina zapikujejo v dlesni”, v juho pa žlico lovorja za boljšo prebavo. Hidrolat brina občasno razpršim po laseh, da bodo bolj močni, geranijo pa po obrazu namesto tonika, da hidratizira suho kožo, ki se pojavi v tem času zaradi kurjave in suhega zraka v stanovanju, zato tudi na radiator dodam v skodelico vode še hidrolat bora, da osveži in razkuži zrak in hkrati dobro deluje na respiratorni sistem in harmonično domače vzdušje.

  Hidrolati
  Samo pridobivanje hidrolata je svojevrstno veselje! Dandanes se tudi pri nas v Sloveniji da dobiti manjši destilator, s katerim si lahko sami destilirate hidrolate in pridobite manjšo količino eteričnih olj iz različnih rastlin. Spodaj sem navedla le nekatere hidrolate, ki sem jih sveže destilirala za prihajajoče delavnice in napotke za njihovo uporabo.

  Hidrolat rožmarina CT kamfor

  Pri nas raste rožmarin kemotipa* kamfor. Ta hidrolat stimulira um in telo ter ima poživljajoč učinek. V kozarec vode dodate čajno žlico hidrolata rožmarina za koncentracijo namesto kave. Rožmarin je tudi odličen digestiv, stimulira jetra in žolčnik ter bo odličen dodatek vašemu kosilu v juhi, glavni jedi ali solati. Ta hidrolat ne smemo uporabljati pri nosečnicah ali osebah z visokim krvnim pritiskom.

  Hidrolat mirte

  Hidrolat mirte krasno deluje na respiratorni sistem. Je mukolitik* in ekspektorans* ter poglablja dihanje. Kot preventiva ga lahko pijete – 1 žlico v litru vode, 2 do 3 krat na teden.

  Hidrolat petitgraina mandarine

  Petitgrain se pridobiva z destilacijo listov in vejic citrusov. V tem primeru sem destilirala liste mandarine. Ta hidrolat sprošča stres in napetost ter močno spodbuja apetit. Priporoča se za osebe s pomanjkanjem želje po hrani tudi v primerih kot je npr. anoreksija.

  PREBERITE TUDI:  Med in koža – popolna kombinacija

  Upam, da je ta članek v vas prebudil nov pristop do hidrolatov in predstavil njihovo široko uporabno vrednost. Za več praktičnih nasvetov vas vabim na svoja brezplačna predavanja ali tematske delavnice. Prijavite se lahko na www.aromadelavnice.si.

  * kemotip – sestavljajo rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi. Preberite več v mojem članku “Sivka ali Lavandin?
  * mukolitik – odstrani sluz
  * ekspektorans – pospešuje in olajšuje izkašljevanje

  Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  2 KOMENTARJI

  1. Spoštovani,
   zanima me, koliko litrski parni destilator imate in kje ga je možno kupiti?
   hvala
   sara

  2. Pozdravljeni,
   zanima me kje se da nabaviti destilator, saj bi tudi sama rada izdelovala eterično olje. Našla sem eno podjetje v Slo in eno iz Portugalske, in v Slo so cene 3x višje, kot jih je objavilo Portugalsko podjetje.
   Prosim, če kaj več napišete koliko rastline potrebujete za vsaj 10ml eteričnega olja in koliko hidrolata pri tem nastane. Vsaj za rastline , ki jih sami uporabljate in seveda katere dele rastlin uporabite. Doma namreč izdelujem mila in potrebujem dišave.
   Hvala za odgovore in lep dan!
   F.

  Comments are closed.