Nežna aromaterapija

Vse bolj sem navdušena nad hidrolati! Uporabljam jih vseposod – v smoothie dam pikico hidrolata cimeta za energijo namesto jutranje kave, v omako žlico rožmarina, ker moj mož ne mara, “da se mu koščki rožmarina zapikujejo v dlesni”, v juho pa žlico lovorja za boljšo prebavo. Hidrolat brina občasno razpršim po laseh, da bodo bolj močni, geranijo pa po obrazu namesto tonika, da hidratizira suho kožo, ki se pojavi v tem času zaradi kurjave in suhega zraka v stanovanju, zato tudi na radiator dodam v skodelico vode še hidrolat bora, da osveži in razkuži zrak in hkrati dobro deluje na respiratorni sistem in harmonično domače vzdušje.

Hidrolati
Samo pridobivanje hidrolata je svojevrstno veselje! Dandanes se tudi pri nas v Sloveniji da dobiti manjši destilator, s katerim si lahko sami destilirate hidrolate in pridobite manjšo količino eteričnih olj iz različnih rastlin. Spodaj sem navedla le nekatere hidrolate, ki sem jih sveže destilirala za prihajajoče delavnice in napotke za njihovo uporabo.

Hidrolat rožmarina CT kamfor

Pri nas raste rožmarin kemotipa* kamfor. Ta hidrolat stimulira um in telo ter ima poživljajoč učinek. V kozarec vode dodate čajno žlico hidrolata rožmarina za koncentracijo namesto kave. Rožmarin je tudi odličen digestiv, stimulira jetra in žolčnik ter bo odličen dodatek vašemu kosilu v juhi, glavni jedi ali solati. Ta hidrolat ne smemo uporabljati pri nosečnicah ali osebah z visokim krvnim pritiskom.

Hidrolat mirte

Hidrolat mirte krasno deluje na respiratorni sistem. Je mukolitik* in ekspektorans* ter poglablja dihanje. Kot preventiva ga lahko pijete – 1 žlico v litru vode, 2 do 3 krat na teden.

Hidrolat petitgraina mandarine

Petitgrain se pridobiva z destilacijo listov in vejic citrusov. V tem primeru sem destilirala liste mandarine. Ta hidrolat sprošča stres in napetost ter močno spodbuja apetit. Priporoča se za osebe s pomanjkanjem želje po hrani tudi v primerih kot je npr. anoreksija.

Upam, da je ta članek v vas prebudil nov pristop do hidrolatov in predstavil njihovo široko uporabno vrednost. Za več praktičnih nasvetov vas vabim na svoja brezplačna predavanja ali tematske delavnice. Prijavite se lahko na www.aromadelavnice.si.

* kemotip – sestavljajo rastline, ki pripadajo isti družini in vrsti, imajo enak videz, vendar se razlikujejo po svoji sestavi. Preberite več v mojem članku “Sivka ali Lavandin?
* mukolitik – odstrani sluz
* ekspektorans – pospešuje in olajšuje izkašljevanje

Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka