0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNavdihujoča zgodba paraliziranega kunca Filipa

Navdihujoča zgodba paraliziranega kunca Filipa

MORDA VAS ZANIMA

Tudi živalim s prirojenimi  telesnimi hibami lahko pomagamo do  večje kakovosti življenja, kar potrjuje zgodba pred zakolom rešenega  paraliziranega kunca Filipa, ki mu je Zavod za zaščito rejnih živali Koki pomagal, da s pomočjo vozička zaživi na novo.

- Oglas -

dan-zivali-kunec-flip-in-vozicek

Filipovo novo življenje

Filipovo novo življenje se je začelo takrat, ko ga kulturologinja Ksenija V. Kutlačić, vodja projektov pri Zavodu Koki s sinom rešila iz ujetništva, saj je kunec Filip do tedaj svoje celo življenje preživel v majhnem in zanemarjenjem zajčniku : » Ker so kunci izjemno aktivne živali, ki v naravi radi kopljejo rove, branijo svoj teritorij, skačejo, iščejo hrano in se družijo, sva ga osvobodila iz ujetništva in ga namestila v naše malo kunčje naselje – Alicin pašnik, kot ga pravljično imenujemo. Moram povedati, da je trajalo nekaj časa, da si je sploh upal pokukati izpod gajbice in se prvič srečati s travo,  zemljo, sončnimi vzhodi in temnimi nočmi. « Filip se je sčasoma navadil, zaživel in življenje zajemal z veliko žlico.

Filip čez noč ni več premikal zadnjih nog

Gospa Ksenija je nekega dne opazila, da Filip ne premika več zadnjih nog: »Doletela ga je pareza zadnjih nog. Po več mesecih intenzivne terapije, ni bilo vidnejših rezultatov. Filip pa je funkcioniral, kot da bi se nič ne spremenilo. Le noge je odslej vlekel za seboj. Vedeti moramo, da svojih nogic v resnici ni skoraj nikoli uporabljal, saj je v majhnem zajčniku večino časa preležal. Tako da ga novo zdravstveno stanje ni posebej prizadelo. Bolj je prizadelo nas. Začeli smo iskati rešitve, kako bi mu omogočili, da je vseeno lahko znova med kunci in vsaj malo mobilen. V tujini obstaja veliko primerov, v katerih so  psi, mačke, celo ovce in koze, dobili vozičke,  našli pa smo tudi na navodila za izdelavo kunčjega vozička za invalidne kunce.  Gospo Tamaro Zupe smo prosili, če nam ga je pripravljena narediti. V manj kot tednu dni je bil končan. ”

- Oglas -

dan-zivali-kunec-flip

Kaj voziček pomeni Filipu?

Filipu voziček, kot pravi  Ksenija V. Kutlačić , pomeni  dodatno vrednost:  »To ne pomeni, da je ves dan v njem, temveč ga jemljemo kot nekakšno terapijo, vadbo, vsak dan približno eno uro. S tem krepi mišice na prednjih nogah, zagotovo pa ima tudi pozitivne učinke, ko je lahko s svojimi znova na pašniku.«  Filipova zgodba je, kot poudarjajo v Zavodu Koki  »opomnik, da svet ne pripada samo zdravim in srečnim in popolnim ljudem ali živalim. Če smo iskreni, popolnih življenj ni, pa naj si še tako želimo. Pripada nam vsem. Ker je življenje dragoceno, točno takšno ,kakršno je. In ne zato, ker je brezhibno. Ob tem pa me seveda zelo žalosti dejstvo, da na stotine povsem zdravih in življenja željnih kunčjih nogic, ki bi z največjo radostjo skakale po travi, vse dni preždi v umazanih zajčnikih, kjer čaka svoj klavrn konec.«

.

NAJNOVEJŠE