Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Dom & energijaNaravno polirno sredstvo za les

Naravno polirno sredstvo za les

MORDA VAS ZANIMA

Že z majhnimi spremembami lahko storite veliko in zmanjšate svoj ogljični odtis. Omejite uporabo plastičnih mas in toksinov v domu, tako da nehate kupovati čistila in loščila. Danes vam bomo predstavili, kako sami izdelate sredstvo za poliranje lesa.

- Oglas -

Leseno pohištvo, talne obloge, ograje in drugi izdelki iz lesa zahtevajo redno nego in vzdrževanje. Poleg čiščenja jih je potrebno tudi občasno spolirati, da obdržijo sijaj in so dlje časa videti kot novi. Vse, kar potrebujete za izdelavo naravnega polirnega sredstva, s katerim boste preprečili širjenje strupenih toksinov v zrak in zmanjšali stroške za nakup dragih loščil, vas že čaka doma.

Poliranje lesa

Prva možnost

Potrebovali boste:

 • 1 limono ali beli kis
 • olivno olje
 • vodo
 • manjšo posodo z nepredušnim pokrovom
 • cedilo
 • krpo iz mikrovlaken
 • merilno žličko.

 

- Oglas -

Navodila za uporabo: najprej prerežite limono na pol in iztisnite iz nje sok v manjšo posodo. Namesto limone lahko uporabite tudi beli kis. Dodajte žlico olivnega olja in dve žlici vode, zatem pa na posodo privijte pokrov in vse skupaj stresajte, dokler olje ne emulgira v vodi. Manjšo količino dobljene tekočine preprosto zlijte na krpo iz mikrovlaken in z njo zloščite pohištvo ali lesena tla. Ostanek mešanice shranite v hladilnik in porabite v nekaj dneh.

polirno sredstvo za les

Druga rešitev

Potrebovali boste:

 • čebelji vosek
 • olje (oljčno olje, kokosovo olje, jojobino olje ali orehovo olje)
 • posodo za merjenje snovi in posodo za shranjevanje končnega izdelka
 • strgalnik
 • krpo.

 

Navodila za uporabo: v posodi zmešajte čebelji vosek in izbrano olje v razmerju ena proti štiri. Na strgalniku najprej zdrobite čebelji vosek na manjše delce, ki ga dodajte v merilno posodo. Pri tem pazite, da ste za pravo razmerje dali eno skodelico olja in četrt skodelice voska. Naslednji korak je taljenje voska, kar najlažje storite na štedilniku nad vodno paro. Čebelji vosek ima talilno temperaturo okoli 65 stopinj Celzija, zato boste morali segreti pečico ali štedilnik na primerno temperaturo. Ko se vosek stali, vsebino premešajte – dobljenemu tekočemu olju pa po želji dodajte izbrano eterično olje, ki vam bo hkrati odišavilo prostor.

Tekočo maso na koncu zlijte v posodo, ki je zgoraj dovolj široka, da njeno vsebino zlahka premešate, saj boste z mešanjem preprečili ločevanje sestavin na posamezne komponente, ko se masa ohladi. Loščilo shranjujte v hladilniku, saj mu tako podaljšate življenjsko dobo tudi za več tednov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×