Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Dom & energijaNaravne mešanice za čiščenje steklenih površin

Naravne mešanice za čiščenje steklenih površin

MORDA VAS ZANIMA

Tudi pri naravnem oziroma ekološkem čiščenju je smiselno, da izbiro sestavin prilagodimo površini, ki jo nameravamo očistiti. Tako so na primer pri čiščenju stekla še posebej učinkovite določene kombinacije. Gre za mešanice, ki jih lahko zelo hitro in preprosto pripravite sami – večinoma kar iz sestavin, ki jih imate najverjetneje v kuhinji. Takšna čistila za stekla so poceni ter prijazna do okolja in zdravja. Z uporabo teh naravnih čistil bo steklo na koncu zagotovo bleščeče čisto – rezultat bo takšen, da se z njim težko primerja katero koli kupljeno čistilo za steklo!

- Oglas -

Soda bikarbona in limona

Kis in citrusi

Prisegate na klasične rešitve, tudi ko gre za čiščenje? Potem zagotovo veste, da je kis izbira, s katero težko zgrešite. To seveda velja tudi za čiščenje stekla. Za prijetnejši vonj in še lažje čiščenje pa priporočamo, da kisu dodate lupinico citrusov – limon ali pomaranč. Če imate čas, lahko pripravite čistilo že nekaj dni prej in počakate, da se sestavine zares dobro povežejo. Osnovni recept je sicer ta, da vzamete olupke približno 2 pomaranč ali limon, ki jih prelijete s 125 mililitri kisa. Pustite, da mešanica stoji vsaj nekaj ur, nato pa jo precedite in tekočini primešajte še približno 100 mililitrov vode. Dobro pretresite in uporabite za čiščenje stekla. Namesto olupkov oziroma citrusov lahko po želji uporabite tudi nekaj kapljic izbranega eteričnega olja – tako je lahko priprava tega čistila še hitrejša. Seveda pa je za čiščenje oken in drugih steklenih površin izvrsten tudi zgolj kis brez dodatkov, morda le malce razredčen z vodo.

Koruzni škrob in voda

Ste vedeli, da vam lahko pri čiščenju oken priskoči na pomoč tudi koruzni škrob? Ne glede na to, ali vam je ravno zmanjkalo vašega običajnega čistila za steklo ali pa bi morda želeli preizkusiti naravnejše alternative, vam lahko pride koruzni škrob zelo prav. Priprava čistila za steklo je v tem primeru izjemno preprosta. Potrebujete pol litra vode in 1 žlico koruznega škroba. Voda najprej segrejte, nato pa ji dodajte koruzni škrob. Dobro premešajte. S tekočino očistite okna in druge steklene površine. Na koncu lahko steklo zdrgnete še s starim časopisnim papirjem. Sijaj, ki ga boste s tem dosegli, vas bo zagotovo povsem navdušil!

Soda bikarbona in voda

Odlično čistilo za steklo je mogoče pripraviti tudi iz sode bikarbone, ki je seveda uporabna tudi za pripravo drugih naravnih čistil. Segrejte približno 250 mililitrov vode, ki ji primešajte žlico sode bikarbone. Z mešanico nato očistite steklo. Vsa naravna čistila za čiščenje stekla je seveda smiselno pred uporabo preliti v posodico z razpršilko. Uporabite lahko kar prazno embalažo kupljenega čistila za steklo, če jo imate pri roki. Tudi v tem primeru si lahko obetate bleščeče čista okna, v čiščenje pa vam ne bo treba vložiti veliko truda in časa. Tako kot pri drugih vrstah čiščenja se tudi pri steklenih površinah pogosto izkaže, da so preproste in naravne rešitve večinoma najboljše. Pa še uporaben nasvet oziroma »opomnik«, saj je to verjetno nekaj, kar že veste, a mnogi na ta napotek večkrat pozabijo. Čiščenja oken se je najbolj smiselno lotiti na oblačen dan, ne takrat, ko je (zelo) sončno.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×