Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Dom & energijaKakšna mora biti zelena hiša?

Kakšna mora biti zelena hiša?

MORDA VAS ZANIMA

Hiša iz naravnih materialov je vzdržljiva in zelena ter dokaz za to, kako zelo kreativni, motivirani in zagnani so inovativni oblikovalci sodobnega časa. Domovi, ki nastajajo z izjemno skrbjo za naše zdravje, dobro počutje, harmonijo in ekološko ravnovesje so na voljo že tudi pri nas.

- Oglas -

Naravi prijazba hišaGradnja z naravnimi materiali, kot so les, ilovica, slama, kamen, pluta, volna, lan, konoplja, trstika … je vse bolj cenjena, uporabljena in spoštovana. Če deluje dobro v živalskem svetu, kjer so različne živalske vrste sposobne pripraviti odlične, varne, tople in trajne domove iz vsega, kar jim daje narava, zakaj ne bi tudi mi? Material dobijo iz bližnje okolice in tudi mi bi morali z enako miselnostjo graditi svoja bivališča, saj izgubimo vse preveč energije in naredimo ogromno okoljske škode na primer že samo s transportom, ki ga uporabimo, da stvari dostavimo do nas. Kot živali bi moral tudi človek znati smotrno izkoristiti tisto, kar mu nudi narava,  saj s pretiranim vnašanjem umetnih, škodljivih, nerazgradljivih snovi onesnažujemo naš planet, negativno vplivamo na klimo, segrevanje ozračja … Na srečo obstaja vse večja tendenca, da svoje domove vse bolj prilagajamo materi Naravi in gradimo brez porabe odvečne energije in s pomočjo odpadnih obnovljivih materialov, takšnih, ki jih lahko recikliramo in znova uporabimo.

Hiša, ki jo gradimo ali obnavljamo z naravnimi materiali iz okolice bo zdrava, saj podatki kažejo, da klasična gradnja v svetu povzroči kar 40 % vsega onesnaženja, med kar štejemo izdelavo opek, izolacijskih materialov, prevoz, vzdrževanje, razgradnja po rušitvi, ogrevanje in podobno. Če hišo izoliramo z balami slame, uporabimo ilovico, ki uravnava vlago v prostoru, se ne odrečemo lesu, ki diha in napolni prostor s pozitivno energijo in daje občutek topline in domačnosti, bomo naredili veliko dobrega.  Naravni gradbeni materiali dandanes ustrezajo vsem  potresnim, požarnim in ekološkim standardom.

Naravna hiša je precej drugačna od tiste, ki jo naredimo z materiali, ustvarjenih s pomočjo človeka ter pridelanih na način, ki pusti grobe odtise v naravi in pušča nanjo kratkoročne in dolgoročne posledice. Priporočljivo je graditi s preprostimi tehnikami in metodami, ki dodatno ne onesnažujejo naravo in je neposredno ne uničujejo.

Zanimivo, da večinoma posegamo po kvadratastih oblikah gradnje naših domov, ki deluje nekoliko strogo, hladno, čeprav je narava polna drugačnosti, ovalnosti, ponuja nam vzorce ne tako zelo ostrih kotov … V naravo integriran objekt, ki je zgrajen iz t. im. zelenih materialov je vsekakor popestritev običajne monotonosti gradenj, če si privoščimo nekoliko več arhitekturne svobode pa dobimo za rezultat dinamično strukturo, pravo pašo za oči. Odmaknimo se torej od tistega, kar smo vajeni, pomagajmo naravi, da se ohrani in pomagajmo sebi, da se bomo v svojem domu počutili varno, udobno in sproščeno ter še vedno v pristnem stiku z naravo!

Prejšnji članekGrem z vlakom!
Naslednji članekPrebudite svojo kožo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×