Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Ekologija & okoljeZa koliko bo narasla morska gladina do leta 2100?

Za koliko bo narasla morska gladina do leta 2100?

MORDA VAS ZANIMA

Mednarodna ekipa znanstvenikov je nedavno objavila doslej najboljšo napoved morebitnega zvišanja morske gladine do leta 2100, ki bo posledica taljenja ledu, in zdi se, da stvari vendarle ne bodo tako črne, kot so sprva napovedovali.
Glede na novo študijo se bodo oceani do leta 2100 izključno zaradi zaradi taljenja ledenikov in ledenih pokrovov povišali za največ 36,8 centimetrov. Verjetnost, da bi se skupna raven morja okoli Velike Britanije porasla za en meter je zelo majhna – približno pet-odstotna.
Zadnje poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) je zelo podrobno predstavilo številne vidike podnebnih sprememb v prihodnjih desetletjih. Čeprav je v njem navedeno, da bi se do konca stoletja lahko gladina morja porasla za 18 do 59 centimetrov, raziskovalci niso imeli jasne slike o tem, kakšen delež bi pri tem procesu imelo taljenje ledu.

- Oglas -

Gladina oceanov

Dva ključna vzroka rasti

Morja in oceani bodo porasli s porastom temperatur zaradi dveh razlogov, in sicer ker se voda segreva in ker se bo ledeni pokrov postopno talil. Vendar pa so prejšnje raziskave pokazale, da je zelo težko natančno določiti, kako hitro naj bi se to dogajalo.
Nova študija, v kateri je sodelovala skupina znanstvenikov iz 24 institucij, večinoma iz Evrope, temelji na tako imenovani srednji oceni porasta povprečnih temperatur za 3,5 stopinj Celzija. Ko so temu dodali učinek širjenja vode, je skupina strokovnjakov, imenovanih Ice2sea, ocenila, da se bo gladina oceanov povišala največ za 69 centimetrov, kar pa ni veliko drugače od ocene IPCC-ja.
Po objavi poročila IPCC-ja so le-tega nekateri strokovnjaki zavrgli, ker naj bi bil preveč optimističen. Takrat so različne ekipe predstavile svoje neodvisne napovedi, ki so napovedovali povišanje od enega do dveh metrov. Vendar pa končno poročilo kaže, da je IPCC z nekaj deset centimetri manjšim predvidenjem pravzaprav bil zelo blizu.

Največje neznanke

Člani ekipe so dejali, da so bile glavne neznanke doslej količina toplote, s katero bi segreti oceani lahko talili obrobne dele ledenih pokrovov ter hitrost, s katero bi se ledeniki začeli taliti. Za razrešitev te uganke je Ice2sea zasnoval veliko bolj prefinjene modele simulacije vpliva ozračja na oceane ter njihovega vpliva na ledene plošče.
David Vaughan, član British Antarctic Surveya na Cambridgeu, pravi, da so prvič dobili modele, ki povezujejo vse pomembne dejavnike. Ugotovili so, da ima segrevanje močan vpliv na taljenje ledu. Vendar pa je se drugi učinek izkazal za manjšega, kot se je zanj sprva pričakovalo. Natančneje, odtaljena voda se spušča pod ledenike in zmanjšuje trenje ter tako ledeniki hitreje zdrsnejo v morje. Vendar je bilo ugotovljeno, da se to zgodi le v kratkih fazah oziroma pri zdrsih. »To je učinek, ampak daleč od tega, da bi bil prevladujoč,« je dejal Vaughan.
Kljub temu, da novi izračuni kažejo počasnejše dvigovanje morske gladine od predvidene, je treba opozoriti, da se bo še naprej povečevala tudi v prihodnjih stoletjih. Podnebni zapisi iz preteklosti kažejo, da je Zemlja bila le nekaj stopinj toplejša kot je danes, gladina morja pa nekaj deset metrov višja. Torej, takšen skrajen porast nas kljub vsemu še čaka, vendar nekoliko kasneje, kot smo mislili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×