Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Dom & energijaNa pragu množičnega izumrtja?

Na pragu množičnega izumrtja?

MORDA VAS ZANIMA

Če ne bomo preprečili globalnega segrevanja, uničevanja gozdov in rušenja ekosistemov, opozarjajo strokovnjaki, se še v tem stoletju obeta izumrtje polovice živih vrst. Množično izumrtje pa bo tokrat vključilo tudi človeštvo!

- Oglas -

Al Gore: Odločitev je naša»Kriza je zastrašujoča, večja od vseh, odkar smo pred 10.000 leti prišli iz votlin,« opozarja med drugim tudi mednarodno priznani ekolog Norman Myers, čeprav poskušajo finančne korporacije prikazati alarmantne podnebne spremembe za plod teorije in ne dejanskega stanja. Poglejmo torej podatke!

S povečanjem števila prebivalcev z 1,6 milijarde leta 1900 na današnjih 6,8 se je zaradi globalizacije, industrije in trgovine neznansko povečala raba premoga in nafte, s tem sproščanje CO2, metana in drugih toplogrednih plinov.

Že zdaj izpustimo v ozračje  90 milijonov ton CO₂, strokovnjaki pa napovedujejo, da bo do leta 2025 na svetu še za eno celo Kitajsko več ljudi!

Tudi divje uničevanje gozdov dvojno vpliva na podnebno krizo. Prvič, večina ogljika v drevesih se sprosti v ozračje. Drugič, planet s tem izgublja del svoje zmogljivosti vsrkavanja CO2, saj izsekani gozd ne more več jemati CO2 iz zraka.

- Oglas -

Vsako sekundo na Zemlji izsekajo slabega pol hektarja gozda, kar znese 38.000 hektarov na dan ali 13,7 milijona hektarov na leto, za površino celotne Grčije.

Ob grožnji segrevanja ozračja lahko dobijo spremembe katastrofalne razsežnosti. Pri dvigu temperature za 2,5  ̊C bi se dosedanji izvori kisika spremenili v izvore ogljika. V Kanadi in Severni Ameriki že beležijo takšne pojave …

Ukrepati moramo takoj: zasebno in kot državljani Slovenije in sveta.

Kako reševati podnebno krizo, piše nazorno Nobelov nagrajenec Al  Gore v svoji najnovejši knjigi Odločitev je naša, nadaljevanju svetovne uspešnice Neprijetna resnica. V njej natančno, podprto z izsledki številnih študij vodilnih svetovnih strokovnjakov, opisuje povzročitelje globalnega segrevanja in nove pristope za možne  izhode iz krize.

Velik poudarek v knjigi je posvečen izrabi  alternativnih virov energije in izboljšavam učinkovitosti porabe energije tako na ravni posameznika kot širše skupnosti. Namreč tudi vi lahko storite vsak dan nekaj dobrega zase in Zemljo. Že z izboljšavami učinkovitosti izrabe energije v svoji hiši ali stanovanju lahko zmanjšate količino sproščenih toplogrednih plinov. Izboljšave segajo od zamenjave oken in boljše izolacije do uporabe boljših gospodinjskih aparatov in kompaktnih fluorescentnih sijalk. Med nadaljnjimi izboljšavami so tudi strešni sončni grelniki vode in zelene strehe. Izgovora več ni. Prvi korak k reševanju je lahko že to, da preberete knjigo, ki jo je izdala Mladinska knjiga in vam je že na voljo v knjigarnah in v spletni trgovini emka.si.

Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi:
https://www.emka.si/odlocitev-je-nasa/PR/127116,553

oglasno sporočilo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×