Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaZakaj imam stalno mrzle noge?

Zakaj imam stalno mrzle noge?

MORDA VAS ZANIMA

Ste med tistimi ljudmi, ki imajo praktično ves čas mrzle noge oziroma stopala, ne glede na temperaturo? Če ste sicer relativno zdravi, je vzrok za tovrstne težave verjetno precej nenevaren, vendar pa se lahko v ozadju mrzlih nog skrivajo tudi nevarnejše bolezni. V večini primerov so mrzla stopala povezana z nekoliko slabšo prekrvavitvijo, kar je pogosto posledica pretežno sedečega dela.

- Oglas -

Tako vam lahko že redna telesna aktivnost pomaga do izboljšanja stanja. Tokrat se osredotočamo predvsem na mrzle noge kot simptom resnejših zdravstvenih stanj, ki zahtevajo tudi ustrezno obravnavo. Tako je vsekakor smiselno, da se glede težav posvetujete z zdravnikom, ki bo najlažje določil pravi razlog za vaše stalno mrzle noge.

Mrzle noge

Raynaudova bolezen

Najpogostejši simptomi Raynaudove bolezni so hladni in otrpli prsti na rokah ter nogah, predvsem ko so izpostavljeni nekoliko nižjim temperaturam ali ko ste pod stresom. Za bolezen je značilno zoženje drobnih arterij, kar prepreči normalno prekrvavitev določenih predelov telesa oziroma okončin. Bolezen je najbolj pogosta pri ženskah in pri ljudeh, ki živijo v hladnejšem podnebnem tipu. Poleg občutka mraza lahko pride tudi do spremembe barve določenih predelov telesa. Predvsem prsti lahko najprej postanejo beli, potem pa modrikasti. Ko se segrejejo, običajno postanejo rdeči, medtem pa lahko občutite zbadanje oziroma bolečino. Kadar gre za resnejšo obliko Raynaudove bolezni, je običajno potrebno uživanje zdravil, ki spodbujajo prekrvavitev.

Hipotiroza

Zmanjšano delovanje ščitnice, znano tudi pod imenom hipotiroza, je še eden izmed možnih razlogov za stalno mrzle noge. Zaradi zmanjšanega delovanja ščitnice oziroma izločanja hormonov se namreč upočasni vaš metabolizem. Simptomi hipotiroze so lahko sicer sprva precej neopazni, njihovo napredovanje pa je počasno. Marsikdo jih zato zamenja za posledico stresa ali staranja. Poleg povečane občutljivost na mraz so za hipotirozo značilni tudi simptomi, kot so huda utrujenost, hitro poviševanje telesne teže in težave s spominom. Hipotiroza pogosto povzroči tudi težave s kožo, ki postane suha in srbeča. Diagnoza se postavi s pomočjo krvnega testa, zdravljenje pa zajema vsakodnevno jemanje predpisanih zdravil.

Slabokrvnost in mrzle noge

- Oglas -

O slabokrvnosti oziroma anemiji govorimo, ko pride do zmanjšanega števila rdečih krvničk, ki prenašajo kisik do celic. Najbolj pogost simptom slabokrvnosti je sicer utrujenost, vendar pa se včasih lahko pojavijo tudi težave z mrzlimi rokami in stopali, vrtoglavica, zadihanost, pogosti glavoboli in bledikavost. Zdravljenje je odvisno od vzroka in resnosti stanja. Najpogosteje je potrebno uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo železo. Ta naj vsebujejo tudi vitamin C, ki pomaga pri lažji absorpciji železa.

Periferna arterijska bolezen

Periferna arterijska bolezen (ateroskleroza) je posledica kopičenja snovi, predvsem maščob in holesterola, v stenah krvnih žil. Žile tako otrdijo, se zožijo in celo zamašijo. Otrdevanje žil lahko traja več let in se sprva ne kaže v obliki posebnih simptomov. Običajno se najprej pojavijo nelagodje v nogah, bolečine in krči. Med simptome ateroskleroze pa sodijo tudi mrzla stopala in dlani ter rdeči, boleči prsti. Zdravljenje je odvisno predvsem od tega, kako močno je bolezen napredovala, zato je nujen čimprejšnji obisk zdravnika, če sumite, da bi šlo lahko v vašem primeru prav za aterosklerozo.

Diabetična periferna nevropatija

Diabetes lahko povzroči številne zaplete, med katerimi je tudi periferna nevropatija oziroma poškodba določenih živcev, do katere lahko pride predvsem pri ljudeh z izjemno povišanim krvnim sladkorjem. Simptomi tovrstne okvare živcev se kažejo v obliki otrplosti, žgečkajočega ali pekočega občutka bolečine v stopalih, nogah ter dlaneh, zelo pogoste pa so tudi mrzle okončine. Običajno se simptomi poslabšajo ponoči. Namakanje stopal v toplo vodo lahko povzroči več škode kot koristi, saj zaradi okvare živcev ni mogoče zaznati, kdaj je voda prevroča. Pri diabetični periferni nevropatiji se svetuje, da bolniki ves čas nosijo nogavice, tudi med spanjem. Pomaga lahko tudi redna telovadba in razgibavanje prstov med sedenjem, kar bo spodbudilo prekrvavitev.

Buergerjeva bolezen

Buergerjeva bolezen je sicer redek, a zelo resen zaplet, do katerega lahko pride predvsem pri kadilcih. Bolezen prizadene krvne žile v okončinah, ki otečejo, kar preprečuje normalen pretok krvi in povzroča krvne strdke. Zgodnji simptomi bolezni med drugim vključujejo tudi mrzle dlani in stopala, sčasoma pa lahko pride do resnih poškodb tkiv, v skrajnem primeru pa celo do gangrene. Kadilci, ki imajo pogosto mrzle noge in dlani, morajo biti tako med drugim pozorni tudi na ta zaplet.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×