Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaMotovilec - Z zimsko vitaminsko bombo proti stresu

Motovilec – Z zimsko vitaminsko bombo proti stresu

MORDA VAS ZANIMA

Motovilec je priljubjena jesenko-zimska solata. V hladnih mesecih, ko na naših vrtovih sveže zelenjave ni na pretek, je motovilec tisti, ki poskrbi za zdravje in krepitev našega telesa. Je celo bolj zdravilen kot navadna zelena solata. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, s katerimi podpremo delovanje našega imunskega sistema, zaradi vsebnosti baldrijanovih eteričnih olj (je sorodnik baldrijana), pa nas motovilec tudi pomirja in deluje protistresno. Izboljša se tudi osredotočenost.

Motovilec

Motovilec vsebuje polno vitaminov in mineralov

- Oglas -

Motovilec vsebuje veliko železa, kalija, fosforja in magnezija. Bolj, kot je motovilec temno zelene barve, več magnezija vsebuje. Ima obilo vitamina A in C in vitamin B6. Zaradi svojih vsebnosti motovilec odpravlja utrujenost, varuje pred srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo. Spodbuja presnovo in deluje pomirjujoče na prebavo, krepi pa tudi delovanje našega imunskega sistema. Razstruplja telo.

Kako pripravljamo motovilec?

Motovilec ima rozete, zato ga je potrebno dobro oprati, saj se v njih lahko nahaja zemlja. Motovilec pripravimo tako, da odrežemo koreninice. Rozete lahko pustimo cele, lahko pa jih odrežemo in tako motovilec razdelimo na posamezne listke. Motovilca ne namakamo v vodi, temveč ga le prelivamo.

Za lažjo absorbcijo železa telo potrebuje vitamin C, zato motovilec lahko zalijete tudi z limonim sokom. Če motovilec zalijemo s hladno stisnjenimi olji, bodo le-ti pripomogli, da se beta karoten pretvori v vitamin A. Če želimo pripraviti res hranilen obrok, pa mu lahko dodamo še nekaj živil in si tako poleg vitaminov in mineralov zagotovimo še beljakovine in zdrave maščobe.

Recepti z motovilcem

Zaradi svoje značilne arome in okusa je motovilec odličen že sam po sebi. Obogatimo ga lahko z raznimi semeni, oreščki, začimbami in s česnom. Najpogosteje se mu dodaja fižol ali trdo kuhana jajca, sicer pa je odličen za pripravo marsikatere jedi. Iz motovilca lahko pripravimo tudi sadne solate; odličen je v kombinaciji s hruško, denimo. Dodamo mu lahko tudi češnjev paradižnik in mozzarello, okusen pa je tudi v kombinaciji s krompirjem. Ste ga že poskusili s šampinjoni? Obogatimo ga lahko tudi z listi špinače in rukole.

- Oglas -

Pri nas so sicer najbolj priljubljene tri vrste motovilca: žličar, holandski in ljubljanki. Slednji je znan po svetlečih dolgih temno zelenih listih, holandski pa ima rahlo kosmate, velike in široke liste svetlejše barve. Žličar ima srednje velike rozete z ovalnimi, gladkimi in svetlečimi temno zelenimi listi z rahlo navzgor zavihanim listnim robom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×