0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMotovilec - Z zimsko vitaminsko bombo proti stresu

Motovilec – Z zimsko vitaminsko bombo proti stresu

MORDA VAS ZANIMA

Motovilec je priljubjena jesenko-zimska solata. V hladnih mesecih, ko na naših vrtovih sveže zelenjave ni na pretek, je motovilec tisti, ki poskrbi za zdravje in krepitev našega telesa. Je celo bolj zdravilen kot navadna zelena solata. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, s katerimi podpremo delovanje našega imunskega sistema, zaradi vsebnosti baldrijanovih eteričnih olj (je sorodnik baldrijana), pa nas motovilec tudi pomirja in deluje protistresno. Izboljša se tudi osredotočenost.

- Oglas -

Motovilec vsebuje polno vitaminov in mineralov

Motovilec vsebuje veliko železa, kalija, fosforja in magnezija. Bolj, kot je motovilec temno zelene barve, več magnezija vsebuje. Ima obilo vitamina A in C in vitamin B6. Zaradi svojih vsebnosti motovilec odpravlja utrujenost, varuje pred srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo. Spodbuja presnovo in deluje pomirjujoče na prebavo, krepi pa tudi delovanje našega imunskega sistema. Razstruplja telo.

Kako pripravljamo motovilec?

Motovilec ima rozete, zato ga je potrebno dobro oprati, saj se v njih lahko nahaja zemlja. Motovilec pripravimo tako, da odrežemo koreninice. Rozete lahko pustimo cele, lahko pa jih odrežemo in tako motovilec razdelimo na posamezne listke. Motovilca ne namakamo v vodi, temveč ga le prelivamo.

Za lažjo absorbcijo železa telo potrebuje vitamin C, zato motovilec lahko zalijete tudi z limonim sokom. Če motovilec zalijemo s hladno stisnjenimi olji, bodo le-ti pripomogli, da se beta karoten pretvori v vitamin A. Če želimo pripraviti res hranilen obrok, pa mu lahko dodamo še nekaj živil in si tako poleg vitaminov in mineralov zagotovimo še beljakovine in zdrave maščobe.

- Oglas -

Recepti z motovilcem

Zaradi svoje značilne arome in okusa je motovilec odličen že sam po sebi. Obogatimo ga lahko z raznimi semeni, oreščki, začimbami in s česnom. Najpogosteje se mu dodaja fižol ali trdo kuhana jajca, sicer pa je odličen za pripravo marsikatere jedi. Iz motovilca lahko pripravimo tudi sadne solate; odličen je v kombinaciji s hruško, denimo. Dodamo mu lahko tudi češnjev paradižnik in mozzarello, okusen pa je tudi v kombinaciji s krompirjem. Ste ga že poskusili s šampinjoni? Obogatimo ga lahko tudi z listi špinače in rukole.

Pri nas so sicer najbolj priljubljene tri vrste motovilca: žličar, holandski in ljubljanki. Slednji je znan po svetlečih dolgih temno zelenih listih, holandski pa ima rahlo kosmate, velike in široke liste svetlejše barve. Žličar ima srednje velike rozete z ovalnimi, gladkimi in svetlečimi temno zelenimi listi z rahlo navzgor zavihanim listnim robom.

.

NAJNOVEJŠE