Motovilec je priljubjena jesenko-zimska solata. V hladnih mesecih, ko na naลกih vrtovih sveลพe zelenjave ni na pretek, je motovilec tisti, ki poskrbi za zdravje in krepitev naลกega telesa. Je celo bolj zdravilen kot navadna zelena solata. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, s katerimi podpremo delovanje naลกega imunskega sistema, zaradi vsebnosti baldrijanovih eteriฤnih olj (je sorodnik baldrijana), pa nas motovilec tudi pomirja in deluje protistresno. Izboljลกa se tudi osredotoฤenost.
Motovilec vsebuje polno vitaminov in mineralov
Motovilec vsebuje veliko ลพeleza, kalija, fosforja in magnezija. Bolj, kot je motovilec temno zelene barve, veฤ magnezija vsebuje. Ima obilo vitamina A in C in vitamin B6. Zaradi svojih vsebnosti motovilec odpravlja utrujenost, varuje pred srฤno-ลพilnimi obolenji in slabokrvnostjo. Spodbuja presnovo in deluje pomirjujoฤe na prebavo, krepi pa tudi delovanje naลกega imunskega sistema. Razstruplja telo.
Kako pripravljamo motovilec?
Motovilec ima rozete, zato ga je potrebno dobro oprati, saj se v njih lahko nahaja zemlja. Motovilec pripravimo tako, da odreลพemo koreninice. Rozete lahko pustimo cele, lahko pa jih odreลพemo in tako motovilec razdelimo na posamezne listke. Motovilca ne namakamo v vodi, temveฤ ga le prelivamo.
Za laลพjo absorbcijo ลพeleza telo potrebuje vitamin C, zato motovilec lahko zalijete tudi z limonim sokom. ฤe motovilec zalijemo s hladno stisnjenimi olji, bodo le-ti pripomogli, da se beta karoten pretvori v vitamin A. ฤe ลพelimo pripraviti res hranilen obrok, pa mu lahko dodamo ลกe nekaj ลพivil in si tako poleg vitaminov in mineralov zagotovimo ลกe beljakovine in zdrave maลกฤobe.
Recepti z motovilcem
Zaradi svoje znaฤilne arome in okusa je motovilec odliฤen ลพe sam po sebi. Obogatimo ga lahko z raznimi semeni, oreลกฤki, zaฤimbami in s ฤesnom. Najpogosteje se mu dodaja fiลพol ali trdo kuhana jajca, sicer pa je odliฤen za pripravo marsikatere jedi. Iz motovilca lahko pripravimo tudi sadne solate; odliฤen je v kombinaciji s hruลกko, denimo. Dodamo mu lahko tudi ฤeลกnjev paradiลพnik in mozzarello, okusen pa je tudi v kombinaciji s krompirjem. Ste ga ลพe poskusili s ลกampinjoni? Obogatimo ga lahko tudi z listi ลกpinaฤe in rukole.
Pri nas so sicer najbolj priljubljene tri vrste motovilca: ลพliฤar, holandski in ljubljanki. Slednji je znan po svetleฤih dolgih temno zelenih listih, holandski pa ima rahlo kosmate, velike in ลกiroke liste svetlejลกe barve. ลฝliฤar ima srednje velike rozete z ovalnimi, gladkimi in svetleฤimi temno zelenimi listi z rahlo navzgor zavihanim listnim robom.