Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaMotovilec - Z zimsko vitaminsko bombo proti stresu

Motovilec – Z zimsko vitaminsko bombo proti stresu

MORDA VAS ZANIMA

Motovilec je priljubjena jesenko-zimska solata. V hladnih mesecih, ko na naših vrtovih sveže zelenjave ni na pretek, je motovilec tisti, ki poskrbi za zdravje in krepitev našega telesa. Je celo bolj zdravilen kot navadna zelena solata. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, s katerimi podpremo delovanje našega imunskega sistema, zaradi vsebnosti baldrijanovih eteričnih olj (je sorodnik baldrijana), pa nas motovilec tudi pomirja in deluje protistresno. Izboljša se tudi osredotočenost.

Motovilec

Motovilec vsebuje polno vitaminov in mineralov

- Oglas -

Motovilec vsebuje veliko železa, kalija, fosforja in magnezija. Bolj, kot je motovilec temno zelene barve, več magnezija vsebuje. Ima obilo vitamina A in C in vitamin B6. Zaradi svojih vsebnosti motovilec odpravlja utrujenost, varuje pred srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo. Spodbuja presnovo in deluje pomirjujoče na prebavo, krepi pa tudi delovanje našega imunskega sistema. Razstruplja telo.

Kako pripravljamo motovilec?

Motovilec ima rozete, zato ga je potrebno dobro oprati, saj se v njih lahko nahaja zemlja. Motovilec pripravimo tako, da odrežemo koreninice. Rozete lahko pustimo cele, lahko pa jih odrežemo in tako motovilec razdelimo na posamezne listke. Motovilca ne namakamo v vodi, temveč ga le prelivamo.

Za lažjo absorbcijo železa telo potrebuje vitamin C, zato motovilec lahko zalijete tudi z limonim sokom. Če motovilec zalijemo s hladno stisnjenimi olji, bodo le-ti pripomogli, da se beta karoten pretvori v vitamin A. Če želimo pripraviti res hranilen obrok, pa mu lahko dodamo še nekaj živil in si tako poleg vitaminov in mineralov zagotovimo še beljakovine in zdrave maščobe.

Recepti z motovilcem

Zaradi svoje značilne arome in okusa je motovilec odličen že sam po sebi. Obogatimo ga lahko z raznimi semeni, oreščki, začimbami in s česnom. Najpogosteje se mu dodaja fižol ali trdo kuhana jajca, sicer pa je odličen za pripravo marsikatere jedi. Iz motovilca lahko pripravimo tudi sadne solate; odličen je v kombinaciji s hruško, denimo. Dodamo mu lahko tudi češnjev paradižnik in mozzarello, okusen pa je tudi v kombinaciji s krompirjem. Ste ga že poskusili s šampinjoni? Obogatimo ga lahko tudi z listi špinače in rukole.

- Oglas -

Pri nas so sicer najbolj priljubljene tri vrste motovilca: žličar, holandski in ljubljanki. Slednji je znan po svetlečih dolgih temno zelenih listih, holandski pa ima rahlo kosmate, velike in široke liste svetlejše barve. Žličar ima srednje velike rozete z ovalnimi, gladkimi in svetlečimi temno zelenimi listi z rahlo navzgor zavihanim listnim robom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×