0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliMorskim psom grozi izumrtje zaradi prekomernega ribolova

Morskim psom grozi izumrtje zaradi prekomernega ribolova

MORDA VAS ZANIMA

Morski psi, starodavni varuhi oceanov, se soočajo s kruto usodo. Kljub tisočletjem kljubovanja raznovrstnim spremembam na Zemlji, se sedaj soočajo z grožnjo, ki jo povzroča človek s prekomernim ribolovom v oceanih.

- Oglas -

Napori za ohranjanje vrst in prepovedi ribolova jim morda ne bodo mogli več premagati

Nedavna študija kaže zaskrbljujoče stanje: stopnja smrtnosti morskih psov po vsem svetu zaradi prekomernega ribolova narašča. Med letoma 2012 in 2019 so se smrti morskih psov zaradi ribolova povečale iz 76 milijonov na 80 milijonov letno, pri čemer je bilo več kot 30% vključenih vrst, ogroženih z izumrtjem. Ta zaskrbljujoč trend se nadaljuje kljub intenziviranim konzervacijskim prizadevanjem in predpisom.

Neučinkovitost prepovedi lova

Ključni poudarek ohranjanja morskih psov je bil boj proti finningu – brutalni praksi odstranjevanja plavuti morskih psov, kjer nato preostanek telesa zavržejo. Čeprav je že več kot 70% držav uvedlo prepovedi finninga, kot poroča New York Times, so ti ukrepi nenamerno prispevali k povečanemu povpraševanju po mesu morskih psov. Posledično se morski psi še vedno lovijo in ubijajo v izredno velikih številkah, kar negira predvideni učinek prepovedi.

“Priča smo zmanjšanemu povpraševanju po plavutih morskih psov in povečanemu povpraševanju po mesu teh morskih živali, pri čemer sta Brazilija in Italija glavni potrošnici. Ker je meso morskih psov razmeroma poceni nadomestek za druge vrste rib, se pojavlja veliko napačnega označevanja sestavin na izdelkih, zaradi česar potrošniki jedo meso morskih psov brez da bi vedeli,” je povedal soavtor študije Leonardo Feitosa, morski biolog na UC Santa Barbara, za Earth.

- Oglas -

“Učinkoviti konzervacijski ukrepi za morske pse so pogosto ovirani zaradi pomanjkanja ozaveščenosti skupnosti in projektov skrbništva,” je povedala soavtorica študije Nidhi D’Costa, raziskovalka morskih psov na Dalhousie. “To je še posebej ključno v državah, kjer so majhna ribištva glavni povzročitelj smrtnosti morskih psov.”

Morski psi ribolov finning

Globalni problem, ki narašča

Kriza pa ni lokalizirana, ampak obsega populacijo morskih psov po celem svetu, pri čemer so države, kot so Indonezija, Brazilija in Malezija med glavnimi žarišči smrtnosti morskih psov, poroča The Washington Post. Mednarodni trg z izdelki iz morskih psov, vključno z mesom in plavutmi stanje vsako leto poslabšuje.

Presenetljivo je, da se morski psi pogosto znajdejo v vsakdanjih izdelkih in hrani, vključno z lepotnimi izdelki in ocvrtimi ‘ribjimi’ palčkami s krompirčkom, ne da bi potrošniki sploh vedeli za to, poroča National Geographic.

Celovite prepovedi in rezervati

Kljub na videz nerešljivi situaciji pa obstaja upanje. Študije so pokazale, da lahko celovite prepovedi ribolova morskih psov in ustanovitev rezervatov oziroma varovanih območij za morske pse znatno zmanjšajo stopnjo smrtnosti. Države, kot sta Maldivi in Bahami, kjer cveti turizem morskih psov, so primer uspešnih strategij ohranjanja. Ti naravni rezervati ne ščitijo le morskih psov, ampak tudi krepijo lokalna gospodarstva prek ekoturizma.

- Oglas -

Potrebno bo še več ozaveščanja javnosti

Trenutne razmere kličejo po bolj učinkovitih in ciljnih konzervacijskih ukrepih. Spodbujanje trajnostnih ribolovnih praks in izobraževanje potrošnikov o izdelkih, pridobljenih iz morskih psov, so tako ključnega pomena za ohranjanje ogroženih vrst.

NAJNOVEJŠE