0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreprečite, da bi vaša oblačila napadli molji

Preprečite, da bi vaša oblačila napadli molji

MORDA VAS ZANIMA

Molji, ki jih uvrščamo v red metuljev, se zdijo na prvi pogled zelo nedolžne živali. Drži sicer, da za človeka niso življenjsko nevarni, vendar pa lahko povzročijo precej škode našim oblačilom. Obožujejo namreč temne, tople prostore, zato zelo uživajo v omarah in predalnikih. Če želite zaščititi svoja oblačila pred luknjami, ki jih povzročajo molji, vam priporočamo, da preizkusite eno izmed spodnjih možnosti. Seveda pa velja podobno tudi za omarice, kjer shranjujete hrano, za predalnike s knjigami itn. Molji namreč radi napadejo tudi druge predmete v naših domovih, ne le oblačila, zato je dobro, da pravočasno poskrbite za ustrezno zaščito.

- Oglas -

Sivka proti moljem

Neem ali indijska melija

Ste že slišali za neem (nim), včasih imenovan tudi indijska melija? Gre za eno najučinkovitejših rastlin za odganjanje moljev. Uporabite lahko neem v prahu, ki ga posujte po različnih kotih svoje omare. Po potrebi pa je mogoče uporabiti tudi eterično olje neema, ki ga nakapljajte na manjše koščke vate, te pa nato razporedite po omarah in drugih problematičnih mestih. Čez čas, ko vonj eteričnega olja izpuhti,vato zamenjajte z novo.

Cimetove palčke

Zelo dobra zaščita pred molji so tudi cimetove palčke. Povežite nekaj palčk in »šopke« nato obesite po omarah. Ne le da boste s tem odgnali molje, ampak bodo imela vaša oblačila tako zelo prijeten vonj. Če vam vonj cimeta ni najbolj pri srcu, pa lahko palčke ovijete v papir. Tako bo vonj manj izrazit, a še vedno dovolj močan, da bo pregnal molje.

- Oglas -

Sivkine vrečke

Obstaja kar nekaj različnih zelišč, ki jih je mogoče uporabiti kot zaščito pred molji. Pomagate si lahko na primer s timijanom ali z rožmarinom. Še posebej učinkovita pa je sivka. Če imate pri roki posušeno sivko, lahko kar sami sešijete manjše žepke oziroma blazinice, napolnjene s temi cvetovi, ki jih nato postavite v omaro. Pomagate pa si lahko tudi z eteričnim oljem sivke in koščki vate, podobno kot pri neemu. Poskrbite le, da boste vato redno menjavali, sicer učinek ne bo optimalen.

Preverite tudi: Kako se znebiti sadnih ali vinskih mušic

.

NAJNOVEJŠE