0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeMesto, kjer je prepovedano gojiti zelenjavo pred lastno hišo!

Mesto, kjer je prepovedano gojiti zelenjavo pred lastno hišo!

MORDA VAS ZANIMA

Zdi se skorajda preveč absurdno, da bi bilo resnično, vendar gre za nekaj, kar se je zares zgodilo – in to nedolgo tega. Leta 2017 sta bila zakonca, ki živita v mestecu Miami Shores na Floridi, obveščena, da kršita zakon. Njun »greh«? Na površini pred lastno hišo sta gojila zelenjavo. Ko so mestne oblasti izvedele, kaj počneta, sta morala nemudoma uničiti svoj vrtiček. Vendar pa se zdi, da bosta zakonca zdaj končno dočakala pravico, za katero se vse od omenjenega incidenta borita …

- Oglas -

Miami Shores

Pred hišo dovoljeno zgolj gojenje neužitnih okrasnih rastlin

Hermine Ricketts in Tom Carroll sta bila zgrožena, ko so ju obvestili, da nista vrtičkarja, ampak kriminalca. V mestecu Miami Shores naj bi bilo namreč prepovedano gojiti užitno zelenjavo pred hišo. Ta se lahko goji izključno za hišo, medtem ko so pred stanovanjskimi objekti dovoljene izključno okrasne rastline, predvsem različne rože. Vse drugo naj bi namreč kazilo podobo mesta. Hermine Ricketts je absurdnost tega pravila komentirala tudi z besedami, da kako sploh določiti, kaj je užitno in kaj ne.

Tudi pred tistimi hišami, ki ustrezajo zakonskim predpisom, bi namreč lahko našla dele rastlin, ki so užitni. Prepričana je, da oblasti niso imele nikakršne pravice, da se vmešajo in ju prisilijo, da uničita svoj vrt. Ta je zanju pred tem predstavljal pomemben vir zelenjave in s tem tudi zdravja.

Bodo floridske oblasti končno prepovedale tovrstne omejitve?

Zdi se, da bo zdaj končno prišlo do epiloga tega primera. Floridske zvezne oblasti namreč razmišljajo o prepovedi določil, ki omejujejo prebivalce pri gojenju zelenjave na vrtu pred lastno hišo. Verjetno bo to ena redkih političnih odločitev, ki najbrž ne bo povod za huda razdvajanja. Danes sicer obstaja ogromno težav, povezanih s pridelavo hrane, vendar se večina najbrž strinja, da zelenjavni vrt pred hišo zagotovo ni ena izmed njih.

NAJNOVEJŠE