0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliZanimiv trik s kvadratom – bo deloval tudi pri vaši mački?

Zanimiv trik s kvadratom – bo deloval tudi pri vaši mački?

MORDA VAS ZANIMA

Mačke veljajo za zelo skrivnostne živali, zaradi česar se ljudje večkrat sprašujejo, kaj se jim mota po glavi. Verjetno je tudi to eden od razlogov, zaradi katerih bi lahko mačke označili za živalske kraljice interneta. Analiza navad uporabnikov spleta namreč pogosto razkrije, da so mačke pri samem vrhu zanimanj. Pred kratkim so mačke ponovno vzbudile ogromno zanimanja, in sicer zaradi zanimive fotografije, ki jo je objavila ena izmed uporabnic družbenih omrežij. Ko je na tla narisala kvadrat, se je namreč njena mačka skoraj v hipu spravila »vanj« in tam tudi obstala. V čem je skrivnost in ali deluje pri vseh mačkah?

- Oglas -

Na spletu zavladala prava evforija

Po objavi fotografije se je sprožil pravi val navdušenja. Vsi ljubitelji mačk so seveda želeli preizkusiti, ali bo trik deloval tudi pri njihovi štirinožni prijateljici. Tako so internet preplavili videoposnetki in fotografije mačk, ki mirno počivajo na navidezno zamejenih prostorih. Nekateri so kvadrat narisali s kredo, spet drugi so si pomagali s trakovi, papirjem in različnimi predmeti. V večini primerov se je izkazalo, da se mačke takoj napotijo proti novemu »prostoru«.

Navidezni prostor asociira na varnost?

Znano je, da se mačke rade skrivajo v škatlah, saj se počutijo varno, če se lahko stisnejo v zamejen prostor. Strokovnjaki za mačke menijo, da naj bi šlo za to tudi pri opisanem triku. Čeprav gre pri risanju oziroma ustvarjanju kvadratov zgolj za iluzijo, pa je za mačke podobnost dovolj velika, da jih prepriča. Že sama oblika vzbudi dovolj močno asociacijo na nekaj, kar jim je poznano in domačno. Navidezni prostor tako mačke povežejo z varnostjo in zavetjem. To naj bi bilo povezano tudi z dejstvom, da so mačke daljnovidne, kar pomeni, da na blizu vidijo precej slabo.

V ozadju morda zgolj radovednost

Še ena od razlag eksperimenta s kvadratom pa je, da mačke pri njihovem ravnanju žene predvsem radovednost. Predvsem hišne mačke naj bi zelo dobro poznale vsak kvadratni centimeter vašega doma. Ko se na tleh pojavi novost, takoj začutijo željo, da jo raziščejo. Tako obstaja domneva, da pri zelo plašnih mačkah, ki se šele navajajo na nov dom, omenjeni trik ne bo uspel. Razlog, zaradi katerega so mačke tako navdušene nad preprostim kvadratom na tleh, tako ni do konca pojasnjen, kar pa pravzaprav le še podžiga evforijo, povezano s tem zanimivim trikom. Obenem pa to utrjuje podobo mačk kot skrivnostnih bitij, ki se s svojim početjem pogosto izmikajo človeški logiki in okvirjem, v katere bi želeli nemalokrat strpati vse, kar nam je nerazumljivo.

NAJNOVEJŠE