Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
ŽivaliZanimiv trik s kvadratom – bo deloval tudi pri vaši mački?

Zanimiv trik s kvadratom – bo deloval tudi pri vaši mački?

MORDA VAS ZANIMA

Mačke veljajo za zelo skrivnostne živali, zaradi česar se ljudje večkrat sprašujejo, kaj se jim mota po glavi. Verjetno je tudi to eden od razlogov, zaradi katerih bi lahko mačke označili za živalske kraljice interneta. Analiza navad uporabnikov spleta namreč pogosto razkrije, da so mačke pri samem vrhu zanimanj. Pred kratkim so mačke ponovno vzbudile ogromno zanimanja, in sicer zaradi zanimive fotografije, ki jo je objavila ena izmed uporabnic družbenih omrežij. Ko je na tla narisala kvadrat, se je namreč njena mačka skoraj v hipu spravila »vanj« in tam tudi obstala. V čem je skrivnost in ali deluje pri vseh mačkah?

Na spletu zavladala prava evforija

- Oglas -

Po objavi fotografije se je sprožil pravi val navdušenja. Vsi ljubitelji mačk so seveda želeli preizkusiti, ali bo trik deloval tudi pri njihovi štirinožni prijateljici. Tako so internet preplavili videoposnetki in fotografije mačk, ki mirno počivajo na navidezno zamejenih prostorih. Nekateri so kvadrat narisali s kredo, spet drugi so si pomagali s trakovi, papirjem in različnimi predmeti. V večini primerov se je izkazalo, da se mačke takoj napotijo proti novemu »prostoru«.

Navidezni prostor asociira na varnost?

Znano je, da se mačke rade skrivajo v škatlah, saj se počutijo varno, če se lahko stisnejo v zamejen prostor. Strokovnjaki za mačke menijo, da naj bi šlo za to tudi pri opisanem triku. Čeprav gre pri risanju oziroma ustvarjanju kvadratov zgolj za iluzijo, pa je za mačke podobnost dovolj velika, da jih prepriča. Že sama oblika vzbudi dovolj močno asociacijo na nekaj, kar jim je poznano in domačno. Navidezni prostor tako mačke povežejo z varnostjo in zavetjem. To naj bi bilo povezano tudi z dejstvom, da so mačke daljnovidne, kar pomeni, da na blizu vidijo precej slabo.

V ozadju morda zgolj radovednost

Še ena od razlag eksperimenta s kvadratom pa je, da mačke pri njihovem ravnanju žene predvsem radovednost. Predvsem hišne mačke naj bi zelo dobro poznale vsak kvadratni centimeter vašega doma. Ko se na tleh pojavi novost, takoj začutijo željo, da jo raziščejo. Tako obstaja domneva, da pri zelo plašnih mačkah, ki se šele navajajo na nov dom, omenjeni trik ne bo uspel. Razlog, zaradi katerega so mačke tako navdušene nad preprostim kvadratom na tleh, tako ni do konca pojasnjen, kar pa pravzaprav le še podžiga evforijo, povezano s tem zanimivim trikom. Obenem pa to utrjuje podobo mačk kot skrivnostnih bitij, ki se s svojim početjem pogosto izmikajo človeški logiki in okvirjem, v katere bi želeli nemalokrat strpati vse, kar nam je nerazumljivo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×