0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeV lonec lahko posadite tudi česen

V lonec lahko posadite tudi česen

MORDA VAS ZANIMA

Večkrat slišim vzdihe v smislu radi bi vrtnarili pa nimamo vrta. Pri nas res ni še v navadi in ne vidimo pogosto, da je lahko vrtnarjenje tudi tako, brez vrta, njive. Če smo brez vrta in nimamo možnosti imeti klasičnih gredic imamo pa voljo in željo se lahko poslužujemo vrtnarjenja na terasa, balkonih in okenskih policah.

- Oglas -

Za vse ljubitelje česna; lahko ga pridelamo tudi v loncu doma, na balkonu, terasi ali celo okenski polici.

Česen v loncu

Najprej potrebujemo primeren lonec. Le ta naj bo globok vsaj 20 cm. Če želimo posaditi več strokov pa moramo paziti, da bo lonec tako širok, da bo med posameznimi rastlinami 10 cm razmaka, prav toliko pa mora biti strok tudi odmaknjen od roba lonca. Lonec mora imeti tudi drenažne luknje, tako, da lahko odvečna voda odteče.

- Oglas -

Pri izbiri substrata, zemlje za česen oziroma za vse vrtnine nujno izbrite namensko zemljo za zelenjavo, zaradi same sestave, predvsem zaradi težkih kovin. Lonec napolnimo s substratom za zelenjavo, nato zapičimo strok česna, in sicer tako, da je spodaj bolj raven del stroka (kjer bodo korenine). Strok potisnimo v zemljo 10 cm globoko.

Po opravljeni saditvi postavimo lonec na svetlo mesto. Če je le mogoče na tako, ki mu omogoča vsaj 8 ur dnevne svetlobe. Česen redno zalivamo. Pri tem pazimo, da so tla vlažna, nikakor pa ne mokra.
Pri česnu lahko uporabite že mlade rastline, skupaj z listi. Lahko pa počakate dokler listi ne porjavijo, in se glava česna do konca odebeli.  Takrat česen izpulite in porabite. Za ljubitelje česnovega okusa je na voljo tudi listni česen, ki ga še lažje vzgojimo, saj ga posejemo v lončke in sprotno porabljamo liste podobno kot pri drobnjaku.

Še nekaj besed o izbiri česna za saditev. Na trgovskih policah lahko jeseni zasledite jesenske sorte česna, spomladi pa pomladne sorte. Kot že imena povedo je za jesenske sorte značilno, da jih posadimo jeseni, spomladne pa v pomladi. Jesenske sorte navadno oblikujejo večje glavice kot pomladne sorte, vendar pa se slabše skladiščijo.

.

NAJNOVEJŠE