DomovZdravje & prehranaListi vinske trte: Presenetljivo okusni in uporabni v kuhinji

Listi vinske trte: Presenetljivo okusni in uporabni v kuhinji

Ko pomislimo na vinsko trto, si obiฤajno predstavljamo sladke grozdne jagode ali kozarec vina ali grozdnega soka. A trta skriva ลกe en dragocen, a pri nas premalo izkoriลกฤen del โ€“ to so listi vinske trte. Ti zeleni, ลกiroki listi so prava kulinariฤna zakladnica. V mediteranskih, balkanskih in bliลพnjevzhodnih kuhinjah so ลพe stoletja pomembna sestavina, pri nas pa jih ลกele zaฤenjamo ponovno odkrivati.

Zakaj so listi vinske trte posebni

Listi vinske trte imajo prijeten, rahlo kiselkast okus in mehko, a ฤvrsto teksturo, ki se pri kuhanju ลกe izboljลกa. Poleg kulinariฤne vrednosti prinaลกajo tudi presenetljive koristi za zdravje:

  • vsebujejo vitamin A, C in K,
  • bogati so z vlakninami,
  • vsebujejo flavonoide, ki so naravni antioksidanti,
  • so nizkokaloriฤni in primerni za lahko prehrano.

Pomembno je, da nabiramo mlade, sveลพe liste, brez poลกkodb in madeลพev, saj so mehkejลกi in laลพje prebavljivi.

Najbolj znana jed โ€“ sarme iz vinskih listov

V ลกtevilnih drลพavah od Grฤije do Turฤije so polnjeni listi vinske trte (dolma, sarma) nacionalna specialiteta. Listi sluลพijo kot naravni ovoj, ki se ob kuhanju zmehฤa in jedi doda svoj znaฤilen okus.

Klasiฤna priprava

  1. Liste na hitro blanลกiramo v vreli vodi, da postanejo mehki.
  2. Pripravimo nadev โ€“ lahko je mesni (mleta govedina, riลพ, ฤebula, zaฤimbe) ali vegetarijanski (riลพ, zeliลกฤa, zelenjava).
  3. Nadev zavijemo v liste v majhne zavitke.
  4. Poloลพimo jih v lonec, zalijemo z juลกno osnovo ali paradiลพnikovo omako in kuhamo pribliลพno eno uro.

Rezultat je mehka, aromatiฤna jed, ki jo lahko postreลพemo toplo ali hladno, kot glavno jed ali predjed.

Listi vinske trte koristi za zdravje in uporaba v kulinariki

Druge moลพnosti uporabe vinskih listov

Kot ovoj pri peki

Podobno kot bananine liste v azijski kuhinji ali figove liste v mediteranski, lahko uporabimo vinske liste kot ovoj za peฤenje rib, sira ali zelenjave. Med peko oddajajo aromo in prepreฤijo izsuลกitev jedi.

V solatah

Mladi, zelo neลพni listi se lahko dodajo surovi v solato za sveลพ, nekoliko kiselkast priokus. Pogosteje pa jih na hitro blanลกiramo in nato mariniramo v oljฤnem olju in limoninem soku.

Kot dodatek riลพu ali testeninam

Narezani blanลกirani listi se lahko dodajo k riลพotam, testeninam ali enolonฤnicam, kjer prinesejo novo plast okusa.

Vloลพeni listi

Za dolgotrajno uporabo liste pogosto vlagamo v slanico. Tako ostanejo mehki in pripravljeni za zavitke tudi izven sezone.

Nabiranje listov vinske trte

Kako pripraviti liste za kulinariฤno uporabo

  • Liste oberemo pred cvetenjem trte, ko so ลกe neลพni in brez trdih ลพil.
  • Surove liste vedno vsaj blanลกiramo, saj tako izgubijo morebitno trpkost in postanejo mehkejลกi.
  • ฤŒe jih ลพelimo shraniti, jih lahko zamrznemo (najprej blanลกirane in osuลกene) ali vloลพimo v slanico.

Koristi za zdravje

Tradicionalna ljudska medicina je liste trte uporabljala tudi za lajลกanje prebavnih teลพav, vnetij in kot pomoฤ pri utrujenih nogah. Danes raziskave potrjujejo, da izvleฤki listov vsebujejo spojine, ki lahko blagodejno vplivajo na oลพilje in krvni obtok.

Veฤ vsebin, ki bi vas utegnile zanimati:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav ลพivljenjski slog, ekologijo ter domaฤe pripravke, s katerimi si lahko olajลกamo ลพivljenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJล E