0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLimonine pečke skrivajo ogromno dragocenih snovi

Limonine pečke skrivajo ogromno dragocenih snovi

MORDA VAS ZANIMA

Dobro znano je, da so lahko limone izjemno koristne za naše zdravje, predvsem zaradi dejstva, da vsebujejo zelo veliko vitamina C. Pa ste vedeli, da so odličen vir koristnih snovi tudi limonine pečke oz. semena, ki se skrivajo v sadežu?

- Oglas -

Pečke lahko porabite tako, da jih najprej zmeljete, nato pa jih vmešate v vodo, tekočino zavrete in mešanico popijete. Pasto, pripravljeno iz (olupljenih) limoninih pečk, pa lahko uporabite tudi kot dodatek različnim jedem. Pri tem upoštevajte, da ni dobro zaužiti več kot približno 3–5 pečk naenkrat.

Če limoninih pečk pred zaužitjem ne boste zmleli, vam sicer ne bodo škodile, vendar se bodo najverjetneje izločile neprebavljene, zato ni mogoče pričakovati posebnih koristi.

V nadaljevanju preverite, katere so najpomembnejši pozitivni učinki, za katere lahko poskrbi redno uživanje limoninih pečk …

- Oglas -

Zaščita pred oksidativnim stresom

Podobno kot v limonah lahko tudi v limoninih pečkah najdemo veliko vitamina C, ki spada med odlične antioksidante (100 g limoninih pečk vsebuje približno 47 mg vitamina C). Limonine pečke pa so obenem tudi dober vir limonoidov in flavonoidov. Z uživanjem limoninih pečk lahko torej svoje telo oskrbite s pomembnimi antioksidanti, ki bodo nevtralizirali negativen vpliv prostih radikalov. S tem se bo zmanjšalo tveganje za oksidativni stres, posledično pa za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2, rakava obolenja itn.

Raziskovalci so ugotovili, da je lahko izvleček iz limoninih pečk koristen tudi za preprečevanje zapletov pri osebah s sladkorno boleznijo. Izvleček lahko zmanjša količino sladkorja v krvi, pa tudi količino glikiranega hemoglobina (HbA1c). Tudi za opisane pozitivne učinke, povezane s sladkorno boleznijo, naj bi bili v največji meri zaslužni prav antioksidanti v limoninih pečkah.

Protibolečinski učinek

Iz limoninih pečk je mogoče izdelati zelo kakovostno olje, ki spada med odlične naravne analgetike. Olje iz limoninih pečk naj bi zelo pozitivno vplivalo na dele možganov, ki so povezani z zaznavanjem bolečine, kar poskrbi za protibolečinski učinek.

Spodbujanje tvorbe kolagena

Eden od glavnih krivcev za pospešeno staranje kože je upočasnjena tvorba kolagena. Kolagen je namreč izjemno pomembna strukturna beljakovina, ki je zaslužna za napetost in elastičnost kože. Postopno zmanjševanje količine kolagena je pričakovano, vendar je pri nekaterih ljudeh ta proces posebno hiter. Med najboljše načine za upočasnitev staranja kože spada povečanje vnosa vitamina C. Ne le da gre za odličen antioksidant, ki kožo ščiti pred ultravijoličnimi žarki in drugimi negativnimi dejavniki, ki so krivi za pospešeno staranje kože, ampak je vitamin C pomemben tudi za samo tvorbo kolagena. Za to, da lahko naše telo sintetizira kolagen, mora imeti namreč nujno na razpolago dovolj vitamina C.

- Oglas -

Pomoč pri premagovanju okužb

Izvleček iz limoninih pečk je lahko koristen tudi za preprečevanje in hitrejše premagovanje različnih okužb, vključno z glivičnimi. Ugotovljeno je bilo denimo, da lahko snovi v limoninih pečkah zmanjšajo nevarnost za čezmerno razmnožitev kandide, dobro znane glive kvasovke, ki lahko v primeru čezmerne razmnožitve povzroči ogromno škode. Seveda pa so zaradi vitamina C limonine pečke tudi odlična izbira za naravno krepitev imunskega sistema.

Izboljšan spomin in manj težav z zbranostjo

Ali imate občutek, da vaš spomin zadnje časa ni najboljši? Morda opažate, da se precej težko zberete? Pri tovrstnih simptomih je seveda najprej smiselno izključiti resnejše težave. Če se izkaže, da ne gre za nič resnejšega (na primer za zgodnje znake Alzheimerjeve bolezni), pa pridejo v poštev naravni pripravki, ki vam lahko pomagajo pri tem, da spravite svoje možgane v pogon. Med tovrstne pripravke spada tudi olje iz limoninih pečk, ki je lahko zelo koristno za spomin in zbranost, olje pa naj bi obenem pripomoglo k boljšemu razpoloženju, saj je bil zaznan pozitiven vpliv na receptorje za dopamin in serotonin.

.

NAJNOVEJŠE