0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSpodbudite delovanje svojega limfnega sistema

Spodbudite delovanje svojega limfnega sistema

MORDA VAS ZANIMA

Limfni sistem sestavljajo limfna tekočina, limfni vozli, vranica,  timus, mandlji in kostna sredica. Limfni sistem predstavlja del našega imunskega sistema. Limfo lahko opišemo kot prosojno rumenkasto tekočino, ki po limfnih kapilarah in žilah do bezgavk prenaša odpadne snovi. V bezgavkah se limfna tekočina prefiltrira, očiščena tekočina pa se nato preko desnega in prsnega mezgovoda vrača nazaj v krvni obtok. Odtok limfe za svoje delovanje nima nobenega »pogonskega« sistema, spodbuja ga predvsem delovanje mišic.

- Oglas -

Ob različnih poškodbah, pritisku ali obolenjih limfnega sistema lahko začne limfna tekočina zastajati v vezivnem tkivu, zaradi česar nastane oteklina. Tokrat vam ponujamo nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaš limfni sistem deloval karseda optimalno.

Limfni sistem

Globoko dihanje je zelo pomembno. V naših telesih se nahaja trikrat več limfe kot krvi in vendar ne obstaja noben organ, ki bi skrbel za črpanje limfne tekočine. Delovanje limfnega sistema je torej odvisno od tega, kako dihamo. Pljuča namreč delujejo kot meh in masirajo prsni mezgovod. Limfa tako potuje iz trebušne votline, skozi prsni koš in proti vratu. Če dihamo globlje, je ta učinek še večji. Ob vdihu boste telo napolnili z zdravilnim kisikom, ob izdihu pa boste odstranili neželene toksine.

- Oglas -

Gibajte se. Redna telesna vadba omogoča limfnemu sistemu, da nemoteno deluje. Skakanje po trampolinu na primer izjemno spodbudi delovanje imunskega sistema, vendar tudi raztezanje in aerobna vadba delata čudeže.

Pijte veliko vode. Če ne pijemo dovolj, naš limfni sistem tudi ne more delovati optimalno. Zato je zelo pomembno, da je naše telo ves čas ustrezno hidrirano.

Pozabite na sladke pijače in različne »sadne« sokove, v katerih glavno sestavino predstavlja sladkor. Vse te pijače, polne umetnih barvil, arom in konzervansov le še bolj obremenjujejo že tako dovolj obremenjeni limfni sistem.

Sadje uživajte na prazen želodec. Encimi in kisline v sadju so zelo močni čistilci limfnega sistema. Pomembno je, da sadje uživate na prazen želodec, saj boste tako poskrbeli za njegovo boljšo prebavo in mu omogočili, da dobro opravi svojo »čistilno« nalogo. Večina sadja se zelo hitro prebavi, poleg tega pa se boste po takem obroku počutili odlično in bili polni energije.

- Oglas -

Zelenolistna zelenjava naj bo čim pogosteje na vašem krožniku. Na ta način boste svoje telo oskrbeli s klorofilom, ki pomaga čistiti tako vašo kri kot limfo.

Uživajte surove, nesoljene oreščke in semena. Na ta način boste svoje limfnemu sistemu zagotovili še dovolj maščobnih kislin. Izbirajte med orehi, mandlji, lešniki, brazilskimi orehi ter lanenimi, sončničnimi in bučnimi semeni.

Privoščite si zeliščne čaje, ki pozitivno vplivajo na delovanje limfnega sistema. Lahko si pripravite čaj iz korenine sladkega grahovca, čaj iz ameriškega slamnika, navadne barvilnice in drugih. Če vas pestijo resnejše zdravstvene težave, se pred uživanjem kateregakoli zeliščnega pripravka posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo znal svetovati.

Naj suho ščetkanje postane vaša dnevna rutina. Suho ščetkanje pred vsakim prhanjem blagodejno vpliva na delovanje limfnega sistema, nas poživi in razstrupi. Pomembno je, da za suho ščetkanje uporabljate krtačo z naravnimi ščetinami ter da vedno ščetkate v smeri pretoka limfne tekočine – torej proti srcu.

Med prhanjem izmenjujte vroč in mrzel vodni curek. Vročina razširi krvne žile, zaradi mraza pa se te spet skrčijo. Izmenjevanju vroče in hladne vode med prhanjem se izognite, če imate kakršnekoli težave s srcem, krvnim tlakom ali ste noseči.

Privoščite si nežno masažo. Raziskave kažejo, da z nežno masažo spodbudimo limfni obtok. Masaža prav tako vpliva na ujete toksine v našem telesu. Lahko si privoščite tudi limfno drenažo. Gre za posebno vrsto masaže, ki se še posebej osredotoča na spodbujanje delovanja limfnega sistema. Kakršnokoli masažo boste izbrali, poskrbite, da bo nežna. Močan pritisk sicer lahko dobro dene mišicam, vendar pa tako ne boste dobro stimulirali delovanja limfnega sistema.

Zelo pomembno je, da naš limfni sistem deluje optimalno. Imeli boste več energije, zmanjšali boste bolečino in poskrbeli za boljše razstrupljanje.

.

NAJNOVEJŠE