Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaKefir – krepčilna pijača s številnimi pozitivnimi lastnostmi

Kefir – krepčilna pijača s številnimi pozitivnimi lastnostmi

MORDA VAS ZANIMA

Kefir je fermentiran probiotični napitek, poln zdravju koristnih mikroorganizmov, ki pomagajo uravnavati našo črevesno floro. Kefir je hranilno bolj bogat od jogurta, saj nas oskrbi z vsemi potrebnimi aminokislinami in minerali (vsebuje magnezij, kalcij, fosfor in železo), bogat pa je tudi z vitamini B-kompleksa ter vitaminoma A in E. Zaradi zdravilnih učinkov na človeško telo je danes kefir zelo priljubljen mlečni napitek, še vedno pa ga največ proizvedejo v Rusiji.

- Oglas -

Kefir prepoznamo po njegovi penasti strukturi in prav posebnem, nekoliko rezkem okusu. Ta hranilno bogat napitek izvira z območja Kavkaza. Tamkajšnja ljudstva še danes verjamejo, da so kefirjeva zrna v njihovo deželo prišla kot darilo Alaha oziroma preroka Mohameda. Kefirju so pripisovali številne zdravilne lastnosti, povezovali pa so ga tudi z dolgoživostjo. Še danes visoka biološka vrednost in njegov blagodejni učinek na presnovo še nista popolnoma raziskana in pojasnjena. Tudi sama razlaga o nastanku kefirjevih zrn še ni popolnoma znana.

Kefir

Kefirjevo zrno

Kefir pridobivamo z dodajanjem kefirjevih zrn v mleko. Kefir so nekoč pripravljali iz kravjega, kozjega, ovčjega ali kameljega mleka, in sicer v mehovih iz živalskih kož. Sicer pa je kefirjevo zrno nepravilne oblike, njegova površina pa hrapava. Je bele ali rumenkaste barve, kar je odvisno od količine vezane mlečne maščobe. Kefirjeva zrna so po svojih teksturi rahlo elastične in želatinaste granule. Na prvi pogled so podobna cvetači. Kefirjevo zrno sestavljajo kompleksne združbe različnih bakterij in kvasovk v različnih razmerjih.

Proizvodnja kefirja

Kefir proizvajamo z mlečno-kislinsko in alkoholno fermentacijo, ki jo omogoča raznovrstna flora kefirjevih zrn. Kefirjeva zrnca se sicer ne morejo natančno obnavljati, ampak se ponovno pridobivajo iz kislega mleka. Ko kefirjeva zrna dodamo mleku, nabreknejo – nastane želeju podobna struktura. Sicer je kefirjevo zrno sestavljeno iz polisaharidov in proteinov, to mešanico pa imenujemo kefiran.

- Oglas -

Končni izdelek je belo rumene barve, njegov okus pa kiselkasto svež in nekoliko rezek. Struktura kefirja je penasta in kremasta, kar pripisujemo vsebnosti ogljikovega dioksida.

Naj povemo, da ob proizvodnji kefirja nastanejo minimalne količine odpadne surovine. Kefirjeva zrnca ponovno cepimo v novo mleko in tako ne predstavljajo nobenega odpadka. Za pranje kefirjevih zrn sicer uporabljamo, ohlajeno in sterilizirano vodo, vendar tudi pranje izvajamo le občasno. Z vseh vidikov je torej proizvodnja kefirja okolju zelo prijazna.

Kefir

Pozitivni učinki kefirja

  • Kavkaška ljudstva slovijo po svoji vitalnosti in dolgoživosti in verjamejo, da gre veliko zaslug za to prav rednemu uživanju kefirja.
  • Kefir blagodejno vpliva na našo prebavo. Blaži zgago, občutek teže v želodcu, pomaga pri driski in zaprtju ter na splošno pomaga ohranjati zdravo črevesno mikrofloro.
  • Uživanje kefirja naj bi pomagalo razstrupljati telo.
  • Kefir je bogat z antioksidanti, ki zavirajo procese staranja.
  • Kefir pozitivno vpliva na vse reproduktivne funkcije – izboljšuje plodnost in skrbi za optimalno delovanje hormonov.
  • Z rednim uživanjem kefirja skrbimo za krepak imunski sistem.
  • Kefir pomaga tudi pri težavah s kožo. Z rednim uživanjem izboljšamo videz pomarančne kože.
  • Kefir je tudi primeren dodatek in dopolnilo prehrani dojenčkov ali kot nadomestek za materino mleko – še posebej pri tistih otrocih, ki so alergični na laktozo.

Kefir je resnično nepogrešljivo živilo v zdravi in uravnoteženi prehrani. Lahko ga uživamo samostojno ali pa uporabimo za pripravo različnih solatnih prelivov, hladnih juh in drugih osvežilnih napitkov, sladoledov, frapejev …

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×