DomovZdravi ReceptiGlavne jediKrompirjevi njoki z bučno omako

Krompirjevi njoki z bučno omako

Krompirjevi njoki vas bodo prijetno presenetili tudi v kombinaciji z bučno omako.

- Oglas -

Sestavine (4 porcije):

  • 1000 g krompirja
  • 250 g večnamenske moke
  • 100 ml stepenih jajc (2–3 jajca)

Omaka:

  • majhna buča hokaido
  • 1/2 čebule
  • maslo
  • 500 ml jušne osnove
  • 200 g kisle smetane (16 % maščobe)
  • 2 vejici žajblja

Priprava:

  1. Skuhamo krompir v oblicah. Ko se ohladi, ga olupimo in v skledi zmečkamo. V sredini naredimo vdolbino, vlijemo stepena jajca in med mešanjem postopno dodajamo moko, dokler ne dobimo gladkega testa.
  2. Testo oblikujemo v svaljek in ga narežemo na 2 cm velike kose. Vsakega rahlo pritisnemo z vilicami. Njoke stresemo v slan krop. Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo iz vode.
  3. Bučo operemo, jo prerežemo na pol, odstranimo semena in jo narežemo na kose. V ponvi segrejemo polovico masla, dodamo sesekljano čebulo in bučo ter prepražimo. Zalijemo z jušno osnovo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Omako zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo kislo smetano ter solimo in popramo.
  4. Bučna semena prepražimo v suhi ponvi in vmes večkrat pretresemo. Popražena semena stresemo na krožnik, v ponvi pa stopimo maslo in pražimo liste žajblja, dokler niso hrustljavi. Tudi žajbljeve lističe stresemo na krožnik. Na maslu prepražimo njoke. Preložimo jih na krožnike, prelijemo z omako, potresemo s praženimi bučnimi semeni, pokapljamo z maslom iz ponve in okrasimo z lističi žajblja.
- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE