Krompirjevi njoki vas bodo prijetno presenetili tudi v kombinaciji z bučno omako.
- Oglas -
Sestavine (4 porcije):
- 1000 g krompirja
- 250 g večnamenske moke
- 100 ml stepenih jajc (2–3 jajca)
Omaka:
- majhna buča hokaido
- 1/2 čebule
- maslo
- 500 ml jušne osnove
- 200 g kisle smetane (16 % maščobe)
- 2 vejici žajblja
Priprava:
- Skuhamo krompir v oblicah. Ko se ohladi, ga olupimo in v skledi zmečkamo. V sredini naredimo vdolbino, vlijemo stepena jajca in med mešanjem postopno dodajamo moko, dokler ne dobimo gladkega testa.
- Testo oblikujemo v svaljek in ga narežemo na 2 cm velike kose. Vsakega rahlo pritisnemo z vilicami. Njoke stresemo v slan krop. Ko priplavajo na površje, jih s penovko poberemo iz vode.
- Bučo operemo, jo prerežemo na pol, odstranimo semena in jo narežemo na kose. V ponvi segrejemo polovico masla, dodamo sesekljano čebulo in bučo ter prepražimo. Zalijemo z jušno osnovo in dušimo, dokler se buča ne zmehča. Omako zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo kislo smetano ter solimo in popramo.
- Bučna semena prepražimo v suhi ponvi in vmes večkrat pretresemo. Popražena semena stresemo na krožnik, v ponvi pa stopimo maslo in pražimo liste žajblja, dokler niso hrustljavi. Tudi žajbljeve lističe stresemo na krožnik. Na maslu prepražimo njoke. Preložimo jih na krožnike, prelijemo z omako, potresemo s praženimi bučnimi semeni, pokapljamo z maslom iz ponve in okrasimo z lističi žajblja.
- Oglas -