Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKombinacije živil za boljšo absorpcijo hranil

Kombinacije živil za boljšo absorpcijo hranil

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za trofologijo? Gre za nauk o prehranjevanju, ki uči, da je za optimalno presnovo, prebavo  in absorpcijo hranil treba uživati hrano v točno določeni kombinaciji ali zaporedju.

- Oglas -

Po tem nutricionističnem nauku lahko kombiniranje napačnih živil izzove prebavne težave in slabo absorpcijo hranil. Trofologija uči, da ni zdravo kombinirati beljakovin in ogljikovih hidratov, saj so za njihovo presnovo potrebni različni encimi, kar lahko »zmede« telo. Sadje je treba jesti posebej in se izogibati mlečnim izdelkom. Tudi uživanje sladice takoj po obroku ni zdravo. Pravila trofologije so še nekoliko bolj kompleksna, vendar smo našteli bistvena. Predstavljamo vam nekaj kombinacij, ki po tem nauku zelo ugodno vplivajo na organizem.

Kombinacije hranil

Bananino mleko

Kljub temu, da trofologija priporoča uživanje sadja samostojno, brez drugih živil, obstajajo nekatere izjeme. Sadje, ki bi ga mogli po trofologiji striktno uživati ločeno, so samo melone.

Banane vsebujejo prebiotike, jogurt pa probiotike – zato je kombinacija obojega zelo ugodna za prebavni sistem. Da bi se izognili jogurtu iz kravjega mleka, uporabite sojin jogurt, jogurt iz kokosovega ali mandljevega mleka.

Jagode in špinača

- Oglas -

Na prvi pogled je to zelo nenavadna kombinacija. Ko jo vzamemo pod drobnogled, pa ugotovimo, da je pravzaprav zelo zdrava. Jagode so polne vitamina C, špinača pa vsebuje ogromno železa. Vitamin C pomaga pri absorpciji železa. Vedno izbirajte jagode ekološke pridelave, saj v njih sicer najdemo veliko pesticidov.

Jagodičevje in oves

Jagodičevje telo oskrbuje z vlakninami, vitaminom C in veliko drugimi antioksidanti, medtem ko oves prinaša železo in B-vitamine – poleg vlaknin, ki spodbujajo sitost. Tudi v tem primeru vitamin C iz jagodičevja povečuje absorpcijo železa iz špinače, voda v jagodičevju pa pomaga telesu predelati vlaknine. Vsako jutro v ovseno kašo vmešajte nekaj malin ali borovnic, sladkajte s cimetom in imeli boste popoln zajtrk! Ovsena kaša dobro uravnava tudi nivo krvnega sladkorja.

Limona in ohrovt

Svež limonin sok se dobro poda zelenolistnati zelenjavi, saj pospešuje absorpcijo njenega železa. Limonin sok se odlično znajde v solati iz ohrovta, pa tudi v kombinaciji z beluši (njen sok vanje iztisnite takoj pred ali po kuhanju). Sok citrusov lahko uporabite tudi v zelenih smoothijih – pomagal vam bo pospešiti prebavo. Limono lahko kombinirate z različno zelenolistnato zelenjavo.

Adzuki fižol in maline

Adzuki fižol se tradicionalno uporablja v japonski kuhinji, a je naprodaj tudi v naših trgovinah. Če ga kombinirate z malinami, se zelo poveča absorpcija antioksidantov iz obeh.

Riba in kurkuma

Ta kombinacija ni samo okusna, temveč tudi zelo zdrava – pomaga namreč pri zaščiti telesa pred rakom. Kurkuma v kombinaciji z esencialnimi maščobnimi kislinami iz ribe lahko namreč preprečuje razmnoževanje rakastih celic in s tem zaustavi rast tumorjev. Pred pripravo rib zato vanje vtrite skrivno sestavino – kurkumo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×