ŽivaliKiti na robu izumrtja

Kiti na robu izumrtja

MORDA VAS ZANIMA

Najmanjša populacija Severnopacifiških kitov danes šteje le še 30 primerkov te vrste, od teh pa je le osem samic.

- Oglas -

Severnopacifiški gladki kit (Eubalaena japonica) meri v dolžino 18 metrov in glede na to, da je njihova trenutna populacija manjša od 50, po merilih IUCN (International Union for Conservation of Nature) se ta vrsta verjetno ne bo ohranila.

Njihov obstoj je zato danes negotov in posledica nekontroliranega in ilegalnega pobijanja kitov. Prav tako pa opozarja na napake iz preteklosti glede mednarodnega upravljanja, ki bi lahko preprečil takšno zlorabo.

Bearingovo morje in zaliv Aljaske sta nekoč združevala več tisoč primerkov severnopacifiškega gladkega kita. Vendar pa je lovljenje v 19. stoletju izbrisalo večino teh kitov, saj jih je bilo več kot 30.000 pobitih že leta 1840. Divji lov s strani Sovjetske Zveze leta 1960 pa je populacijo tega kita še zdesetkal, kar je dalo temu kitu status ene izmed najbolj ogroženih živalskih vrst na planetu.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×