0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako Slovenci ravnamo z energijo

Kako Slovenci ravnamo z energijo

MORDA VAS ZANIMA

Varčevanje z elektrikoTerenska Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2010, je omogočila podroben vpogled v ravnanje z energijo v slovenskih gospodinjstvih. Glede na osveščenost smo Slovenci na dobri poti vendar bo potrebnih še precej prizadevanj, da bomo zares postali energetsko učinkoviti.

- Oglas -

Učinkovita raba energije je vse bolj aktualna tema, še posebej zanimiva pred začetkom nove kurilne sezone. Izdatek za energijo, ki vključuje ogrevanje, gorivo za osebni prevoz in elektriko, predstavlja gospodinjstvu pomemben delež rednih mesečnih stroškov. Ker pa proizvodnja energije, pridobljene iz fosilnih goriv in naraščajoča poraba negativno vplivata na okolje, lahko učinkovito ravnanje z energijo obravnavamo kot družbeno odgovorno ravnanje.

Raziskava je namenjena javni upravi, ponudnikom in dobaviteljem energije, proizvajalcem in trgovcem trošil – naprav, aparatov, prevoznih sredstev, ki za svoje delovanje potrebujejo energijo, ter vsem, ki so neposredno ali posredno povezani z rabo energije v gospodinjstvih.

- Oglas -

V letošnjem, drugem valu raziskave REUS, katere pobudnik, nosilec in investitor je agencija Informa Echo, je sodelovalo 8 podjetij in inštitucij. Poleg rezultatov so pripravili tudi kazalnike učinkovite rabe energije v gospodinjstvih, ki so vzpostavljeni z namenom spremljanja trendov na posameznih področjih. V kazalnike so vključeni tisti dejavniki, ki močno vplivajo na porabo energije v gospodinjstvih.

Raziskava REUS 2010 je odgovorila na ključna vprašanja o tem kako Slovenci ravnamo z energijo. Navajamo nekaj ključnih odgovorov:

Kako energijsko učinkovite so enodružinske in večstanovanjske stavbe?
V Sloveniji prevladujejo energijsko neučinkovite stavbe.

Ali smo pri ogrevanju stanovanja učinkoviti?
Ogrevamo se predvsem s kurilnim oljem in drvmi. Pri centralnem načinu ogrevanju prevladujejo manj učinkoviti kotli.

- Oglas -

Ali smo pri hlajenju stanovanja učinkoviti?
Klimatska naprava je zelo velik porabnik električne energije, česar se mnogi ne zavedajo.

Ali smo učinkoviti pri razsvetljavi?
V Slovenskih gospodinjstvih že prevladujejo sijalke nad navadnimi žarnicami. Dobra petina ponavadi ne ugasne luči, ko zapusti prostor.

V kolikšni meri smo učinkoviti pri rabi gospodinjskih aparatov?
Približno četrtina gospodinjstev ne ravna učinkovito z gospodinjskimi aparati. Majhen odstotek je energijsko učinkovitih štedilnikov. Energijsko učinkovitih hladilnikov pa je skoraj 2/3.

V kolikšni meri smo učinkoviti pri rabi avdio-vizualnih aparatov in računalnikov?
Ob računalnikih in televizorjih presedimo v povprečju skoraj 9 ur. 13 % gospodinjstev ne ugaša računalnika ali televizije, ko ju ne potrebuje.

Ali smo učinkoviti pri prevozu?
Avtomobil je najpogostejša izbira prevoza kljub temu, da je Energijsko najbolj potraten. Le 12 % bi kupilo električni avto, pripravljenosti za vgradnjo avtoplinskega sistema pa skoraj ni.

Rajko Dolinšek, Informa Echo, www.pozitivnaenergija.si

.

NAJNOVEJŠE