fbpx
Domov Dom & energija Kako Slovenci ravnamo z energijo

Kako Slovenci ravnamo z energijo

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Varčevanje z elektrikoTerenska Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS 2010, je omogočila podroben vpogled v ravnanje z energijo v slovenskih gospodinjstvih. Glede na osveščenost smo Slovenci na dobri poti vendar bo potrebnih še precej prizadevanj, da bomo zares postali energetsko učinkoviti.

Učinkovita raba energije je vse bolj aktualna tema, še posebej zanimiva pred začetkom nove kurilne sezone. Izdatek za energijo, ki vključuje ogrevanje, gorivo za osebni prevoz in elektriko, predstavlja gospodinjstvu pomemben delež rednih mesečnih stroškov. Ker pa proizvodnja energije, pridobljene iz fosilnih goriv in naraščajoča poraba negativno vplivata na okolje, lahko učinkovito ravnanje z energijo obravnavamo kot družbeno odgovorno ravnanje.

Raziskava je namenjena javni upravi, ponudnikom in dobaviteljem energije, proizvajalcem in trgovcem trošil – naprav, aparatov, prevoznih sredstev, ki za svoje delovanje potrebujejo energijo, ter vsem, ki so neposredno ali posredno povezani z rabo energije v gospodinjstvih.

V letošnjem, drugem valu raziskave REUS, katere pobudnik, nosilec in investitor je agencija Informa Echo, je sodelovalo 8 podjetij in inštitucij. Poleg rezultatov so pripravili tudi kazalnike učinkovite rabe energije v gospodinjstvih, ki so vzpostavljeni z namenom spremljanja trendov na posameznih področjih. V kazalnike so vključeni tisti dejavniki, ki močno vplivajo na porabo energije v gospodinjstvih.

Raziskava REUS 2010 je odgovorila na ključna vprašanja o tem kako Slovenci ravnamo z energijo. Navajamo nekaj ključnih odgovorov:

Kako energijsko učinkovite so enodružinske in večstanovanjske stavbe?
V Sloveniji prevladujejo energijsko neučinkovite stavbe.

Ali smo pri ogrevanju stanovanja učinkoviti?
Ogrevamo se predvsem s kurilnim oljem in drvmi. Pri centralnem načinu ogrevanju prevladujejo manj učinkoviti kotli.

Ali smo pri hlajenju stanovanja učinkoviti?
Klimatska naprava je zelo velik porabnik električne energije, česar se mnogi ne zavedajo.

Ali smo učinkoviti pri razsvetljavi?
V Slovenskih gospodinjstvih že prevladujejo sijalke nad navadnimi žarnicami. Dobra petina ponavadi ne ugasne luči, ko zapusti prostor.

V kolikšni meri smo učinkoviti pri rabi gospodinjskih aparatov?
Približno četrtina gospodinjstev ne ravna učinkovito z gospodinjskimi aparati. Majhen odstotek je energijsko učinkovitih štedilnikov. Energijsko učinkovitih hladilnikov pa je skoraj 2/3.

V kolikšni meri smo učinkoviti pri rabi avdio-vizualnih aparatov in računalnikov?
Ob računalnikih in televizorjih presedimo v povprečju skoraj 9 ur. 13 % gospodinjstev ne ugaša računalnika ali televizije, ko ju ne potrebuje.

Ali smo učinkoviti pri prevozu?
Avtomobil je najpogostejša izbira prevoza kljub temu, da je Energijsko najbolj potraten. Le 12 % bi kupilo električni avto, pripravljenosti za vgradnjo avtoplinskega sistema pa skoraj ni.

Rajko Dolinšek, Informa Echo, www.pozitivnaenergija.si

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×