0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako se lotiti spomladanskega čiščenja

Kako se lotiti spomladanskega čiščenja

MORDA VAS ZANIMA

Pomlad je čas, ko se narava zbudi iz zimskega spanja in znova zadiha. Zakaj ne bi torej nekoliko zadihalo tudi vaše stanovanje?

- Oglas -

Spomladansko čiščenje je pomembno in koristno. Če vsako pomlad iz svojega doma odstranimo vse, česar ne potrebujemo, bo to povečalo našo produktivnost, s temeljitim čiščenjem se lahko izognemo nekaterim neprijetnim spomladanskim alergijam, v pospravljenem domu se bomo veliko bolje počutili, obenem pa lahko na to dejavnost gledamo tudi kot na telesno aktivnost, ki bo izboljšala naše trenutno počutje, saj pospravljanje deluje protistresno. Ne verjamete? Za vas smo pripravili 8 nasvetov, s katerimi bo spomladansko čiščenje enostavnejše:

1. Razdelite si delo

Če bi se naenkrat lotili celotnega stanovanja, bi bilo dela hitro preveč. Spomladansko čiščenje načrtujte za več zaporednih dni in se vsak dan lotite drugega prostora. Če ste preveč utrujeni, si brez slabe vesti privoščite odmor.

- Oglas -

2. Začnite z okni

Veliko ljudi čiščenje oken rado izpusti, kar je velika napaka. Začnite z njimi, saj boste skozi čista okna lažje zagledali tudi vse drugo, kar potrebuje čiščenje.

3. Pozornost namenite skritim kotičkom

Pripravite si seznam tistih delov stanovanja, ki jih med pogostim rutinskim čiščenjem običajno izpustite, na primer vrh omar, notranjost predalov, žaluzije, vzmetnica, kamin …

- Oglas -

4. Znebite se vsega, česar ne potrebujete

Spomladansko čiščenje je idealen čas, da se znebite vseh stvari, ki jih od prejšnje pomladi niste uporabljali. Posebno pozornost namenite svoji omari, pisarni, globokim predalom … Stvari, ki jih ne uporabljate, razvrstite v naslednje skupine: zavržem, podarim, shranim.

5. Ne pretiravajte s čistili

Če boste pretiravali s številom različnih čistil, vas lahko to spravi v slabo voljo – zapravili boste preveč denarja, vaš dom pa bo preplavljen z množico neujemajočih se vonjav. Izberite eno kakovostno večnamensko čistilo z nežnim oziroma nevtralnim vonjem, z njim počistite, kar lahko, in šele nato dokupite dodatna čistila, če jih potrebujete.

6. Čistite od zgoraj navzdol

Čiščenje vedno začnite na stropu in se postopoma prebijajte do tal. Tako se boste izognili morebitnemu »čiščenju za čiščenjem«.

7. Ne pozabite na kuhinjo in shrambo

Spomladansko čiščenje izkoristite tudi za prevetritev kuhinje. Zavrzite vsa živila s pretečenim rokom, preverite vse predale, omarice in skrite kotičke. Medtem boste morda spoznali, da katerega izmed živil, ki jih vztrajno kupujete, sploh ne uporabljate oz. potrebujete.

8. Kaj pa zrak?

Za konec stanovanje resnično prevetrite. Vse prostore temeljito prezračite, posesajte ves prah, zamenjajte filter v klimatski napravi, kupite vlažilec oz. čistilec zraka itd.

.

NAJNOVEJŠE