0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastKako reči ne narcisu?

Kako reči ne narcisu?

MORDA VAS ZANIMA

Osebe z narcistično osebnostno motnjo so pogosto zelo občutljive. Čeprav dajejo vtis, da so samozavestne in da jim ne more nič priti do živega, so lahko zavrnitve zanje izredno boleče – tudi če gre za nekaj, kar je pravzaprav precej nepomembno. Ljudje, ki so v stiku z narcisi, se jim tako pogosto težko uprejo in postavijo zdrave meje, saj se bojijo izbruha. Če se želite naučiti, kako narcisu končno reči ne, berite dalje. Za vas imamo namreč nekaj zelo koristnih napotkov.

- Oglas -

1. Na »soočenje« se poskušajte čim bolje pripraviti

Dobro je, da ste pripravljeni na različne scenarije in da poskušate predvideti narcisov odziv. Izberite nekaj scenarijev, ki so najbolj verjetni, nato pa prosite prijatelja, da vam pomaga pri pripravah. Odigrajta različne prizore; prijatelj naj reagira tako, kot pričakujete, da bo reagiral narcis, vi pa poskušajte nato »odigrati svojo vlogo«. Vaja vam bo pomagala pri tem, da boste pri resničnem soočenju z narcisom bolj odločni. Verjetnost za to, da se ob odzivu zmedete, bo tako bistveno manjša.

2. Osredotočite se na dejstva

Narcisu ne opisujte svojih čustev in ne razglabljajte pretirano o razlogih, zaradi katerih ne morete ugoditi njegovi prošnji. Navedite zgolj osnovne informacije, ki so potrebne. Hkrati je pomembno, da dajete vtis, da ne gre za nič posebnega. Narcisu morate torej dati vedeti, da je zavrnitev povsem običajen sestavni del življenja (dejstvo!) in da imate vso pravico do tega, da rečete ne. Ni sicer nujno, da to neposredno ubesedite; pogosto je celo bolje, da tovrstna sporočila posredujemo neverbalno, na primer s tonom glasu in s telesno govorico. Narcisu ne posvečajte preveč pozornosti; ko boste povedali, kar ste nameravali, se vrnite k tistemu, kar ste počeli pred tem, ali preprosto odidite.

3. Izogibajte se uporabi besede »narcisizem«

Ali nimate posebnega razloga, zaradi katerega nočete narediti tistega, kar od vas zahteva narcis? Je morda razlog predvsem to, da gre za osebo, ki vam je neprijetna in ki je nočete v svojem življenju? V tem primeru se izogibajte navajanju dejstev. Če boste poskušali narcisa soočiti z njegovim narcisizmom, se boste najverjetneje znašli v zelo neugodnem položaju. Narcisi namreč zelo težko prenesejo resnico o sebi. Izogibajte se torej sodbam, povezanim z osebnostjo. Tudi če bo narcis zahteval pojasnilo, bodite čim bolj splošni. Rečete lahko na primer, da vam je žal, vendar tega preprosto ne morete narediti.

- Oglas -

4. Bodite spoštljivi in umirjeni

Narcisi hlepijo po nenehnem spoštovanju in občudovanju – sicer niti ne bi bili narcisi. Tako bodo precej lažje sprejeli vašo zavrnitev, če bo »zapakirana« v spoštljive, umirjene izraze. Narcisu lahko na primer rečete: »Spoštujem tvoja prizadevanja, povezana s tem projektom, vendar nisem prava oseba za to.« Učinkovite so lahko tudi fraze, kot je: »Cenim, da si pomislil prav name, vendar …« S tem boste preusmerili pozornost s same zavrnitve in se narcisa hitreje otresli.

5. Pričakujte, da bo narcis naredil vse, da si premislite

Tudi če boste upoštevali zgornje nasvete, morate računati na to, da narcis ne bo odnehal tako zlahka. Ker gre za osebe, ki so navajene, da dobijo vse, kar si zamislijo, tudi če so najprej zavrnjene, bo poskušal narcis s svojimi preverjenimi taktikami zmanipulirati tudi vas. Poskušajte preslišati tovrstna prepričevanja in se osredotočite na svoj odgovor. Kot omenjeno, je pametno, da čim hitreje preusmerite svojo pozornost k drugi dejavnosti ali temi, najbolj pa je, da preprosto odidete (če je to seveda mogoče). Paziti morate predvsem na to, da ne postanete defenzivni; če bo narcis začutil, da omahujete, bo zagotovo izkoristil priložnost. Načelo »manj je več« je nekaj, kar je vsekakor smiselno upoštevati tudi pri komunikaciji z narcisi.

.

NAJNOVEJŠE